Vanaf zaterdag kunnen miljoenen Nederlanders weer aan de slag met hun belastingaangifte. De komende twee maanden heb je de tijd om de papieren op orde te krijgen en je aangifte correct in te dienen. Hoewel de Belastingdienst veel gegevens al vooraf invult, betekent dat niet dat alles altijd klopt. Dit jaar zijn er bovendien een aantal belangrijke wijzigingen waar je rekening mee moet houden. Financieel planner Nihal Vogels en Steef Cobben van de Belastingdienst geven uitleg en delen de meest gemaakte fouten, zodat je deze kunt voorkomen.
Controleer de vooraf ingevulde gegevens goed
Bij de meeste Nederlanders zijn gegevens zoals salaris, hypotheekrente en spaarsaldo al ingevuld in de belastingaangifte. Maar een automatische invulling betekent niet dat alles correct is. “Wij krijgen veel informatie van banken en werkgevers, maar niet alles. Daarom is het belangrijk om goed te controleren of alle gegevens juist zijn”, zegt Steef Cobben, manager inkomstenbelasting bij de Belastingdienst. Vooral als je in 2024 grote veranderingen hebt doorgemaakt, zoals een nieuwe woning, een scheiding of extra zorgkosten, is het cruciaal om extra alert te zijn en gegevens zelf aan te vullen waar nodig.
Aftrekbare zorgkosten: niet alles komt in aanmerking
Een veelgemaakte fout bij de belastingaangifte is de aftrek van zorgkosten. “Soms gaan mensen de fout in bij zorgkosten”, zegt financieel planner Nihal Vogels. Zo is het eigen risico van de zorgverzekering niet aftrekbaar, terwijl sommige mensen denken van wel. Daarnaast komen niet alle medische kosten in aanmerking voor aftrek. “Alleen specifieke zorgkosten, zoals bepaalde medicijnen op doktersvoorschrift, dieetkosten op medische indicatie en reiskosten naar het ziekenhuis, kunnen worden afgetrokken”, legt Vogels uit. Het is belangrijk om te weten welke kosten je mag opvoeren en welke niet, om verrassingen te voorkomen.
Ondernemers: let op welke kosten je aftrekt
Ook voor ondernemers zijn er belangrijke regels rondom aftrekbare kosten. “Je kunt niet zomaar alle kosten opvoeren”, waarschuwt Vogels. “Wil je je werkruimte als aftrekpost gebruiken, dan moet deze een eigen opgang hebben en voorzien zijn van eigen sanitair.” Een kantoor in de garage zonder wc valt hier bijvoorbeeld niet onder, net als een studeerkamer in huis. Wel mogen de aanschaf van een bureau en een computerscherm als aftrekbare kosten worden opgevoerd. Ondernemers doen er goed aan om de richtlijnen nauwkeurig te volgen om problemen met de Belastingdienst te vermijden.
Hogere kilometervergoeding: houd een rittenadministratie bij
Voor mensen die zakelijk reizen of zorggerelateerde ritten maken, is er een positieve verandering in 2024: de belastingvrije kilometervergoeding is verhoogd van 21 naar 23 cent per kilometer. “Dit kan een groot verschil maken als je vaak naar het ziekenhuis moet of een gezinslid naar een specialist brengt”, zegt Vogels. Het is wel belangrijk om een nauwkeurige administratie bij te houden van deze kilometers. “Zorg voor een gedetailleerd rittenoverzicht met data, bestemmingen en het aantal gereden kilometers”, adviseert Vogels. “Dit moet je kunnen laten zien bij een eventuele controle door de Belastingdienst.”
Vermogen in box 3: vergeet niets op te geven
Wie vermogen heeft, zoals spaargeld of beleggingen, moet ervoor zorgen dat alles correct wordt opgegeven in box 3. “Veel mensen vergeten dat ze een aandeel hebben in de VvE-reservepot of dat een waarborgsom bij een notaris nog steeds meetelt als vermogen”, waarschuwt Vogels. “Als je op 1 januari een bedrag bij de notaris had staan, moet je dat meetellen bij je vermogen.”
Daarnaast vallen ook cryptovaluta en andere digitale bezittingen onder box 3. “Als deze niet vooraf zijn ingevuld, ben je verplicht ze zelf op te geven”, benadrukt Cobben. De Belastingdienst hanteert de peildatum van 1 januari 2024 voor de waardebepaling van vermogen en aandelenportefeuilles. Voor cryptovaluta geldt de waarde om 00.00 uur.
Eigen woning gekocht in 2024? Dit moet je weten
Wie in 2024 een woning heeft gekocht, kan bepaalde kosten aftrekken. “Denk aan de advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek, notariskosten voor de hypotheekakte en taxatiekosten voor het verkrijgen van de lening”, zegt Vogels. “Deze kosten mogen in één keer worden afgetrokken in het jaar waarin ze zijn betaald.” Kosten zoals de aankoopmakelaar, overdrachtsbelasting en notariskosten voor de koopakte zijn niet aftrekbaar.
Voor starters onder de 34 jaar is er nog een extra voordeel: de startersvrijstelling op de overdrachtsbelasting. Dit geldt alleen als de koopsom niet hoger is dan 510.000 euro. “Als je samen een huis koopt en één van de twee partners heeft al eerder gebruik gemaakt van deze vrijstelling, dan kan alleen de ander de vrijstelling krijgen over zijn of haar deel van het huis”, legt Vogels uit. Daarnaast moet de woning je hoofdverblijf worden; voor een tweede woning of een beleggingspand geldt de vrijstelling niet.
Wanneer kun je een reactie van de Belastingdienst verwachten?
Je hebt tot en met 30 april 2025 de tijd om je belastingaangifte in te dienen. Doe je dit in maart, dan ontvang je vóór 1 juli bericht over de definitieve aanslag. “Heb je veel vermogen in box 3? Dan kan het zijn dat je wat langer moet wachten op je definitieve aanslag”, zegt Cobben. “Je ontvangt hierover bericht als dit op jou van toepassing is.”
Met deze aandachtspunten in gedachten kun je ervoor zorgen dat je belastingaangifte soepel verloopt en je optimaal gebruikmaakt van aftrekposten. Zorg ervoor dat je alles goed controleert en geen belangrijke details over het hoofd ziet. Zo voorkom je verrassingen en haal je het meeste uit je belastingaangifte.