Annette’s zesjarige zoon Jari heeft veel vriendjes op school en speelt regelmatig met hen. Toch valt het haar op dat hij zelden wordt uitgenodigd voor kinderfeestjes. Hoewel Jari het goed kan vinden met zijn vriendjes, blijft hij vaak buitengesloten bij feestjes, wat zowel voor hem als voor Annette pijnlijk is.
Jari vraagt regelmatig waarom hij niet wordt uitgenodigd, en Annette weet niet goed hoe ze hiermee moet omgaan. “Hij vraagt: ‘Mama, waarom word ik niet uitgenodigd?’
Het is pijnlijk, want ik weet het antwoord niet.” Annette vraagt zich af of ze de ouders van zijn vriendjes moet aanspreken. De situatie maakt haar onzeker, vooral omdat het lijkt alsof Jari geen aansluiting mist op school. Hij heeft veel vriendjes en maakt gemakkelijk contact.
Vriendschappen zijn grillig op jonge leeftijd
Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching legt uit dat vriendschappen van jonge kinderen zoals Jari nog grillig kunnen zijn. Vriendschappen kunnen snel veranderen, wat soms verwarrend is. “Vandaag spelen ze samen in de zandbak, morgen kan het alweer anders zijn,” zegt Bobeldijk.
Volgens haar is het belangrijk om hier niet te veel waarde aan te hechten. Bobeldijk adviseert om als ouder pas in te grijpen als er sprake is van een langdurige, hechte vriendschap waarbij je kind stelselmatig wordt buitengesloten. In zo’n geval kun je een balletje opgooien bij de ouders. “Zeg bijvoorbeeld: ‘Goh, dit had ik niet verwacht.'”
Wat te doen als je kind verdrietig is?
Als je kind echt verdrietig is over het niet uitgenodigd worden, is het belangrijk om dit gevoel te erkennen. Ouders moeten het verdriet niet wegwuiven of iets zeggen zoals: “We nodigen dat kind ook niet uit voor jouw feestje.” Volgens Bobeldijk is het beter om te erkennen dat je kind teleurgesteld is.
“Ouders denken vaak dat het pas goed is als het verdriet helemaal weg is. Maar teleurstelling is normaal,” zegt ze. Bobeldijk raadt af om te compenseren door op de dag van het feestje iets leuks te gaan doen met je kind, zoals een uitje naar het zwembad of de bioscoop. “Het nare gevoel komt niet doordat je kind niet gaat zwemmen, maar doordat hij niet is uitgenodigd,” legt Bobeldijk uit.
Teleurstelling hoort bij het leven
Ouders moeten begrijpen dat teleurstelling deel uitmaakt van het leven en dat kinderen hier ook mee om moeten leren gaan. “Kinderen leren omgaan met teleurstellingen en het verwerken van afwijzing,” zegt Bobeldijk. Het is belangrijk dat kinderen leren dat het oké is om zich verdrietig te voelen als ze niet worden uitgenodigd.
Ouders kunnen hun kind het beste steunen door het gevoel te erkennen en aanwezig te zijn, zonder het probleem direct te willen oplossen. Annette blijft worstelen met hoe ze Jari het beste kan helpen in deze situatie.
Door met hem te praten en zijn verdriet te erkennen, kan ze hem helpen omgaan met de teleurstelling. Samen kunnen ze proberen moeilijke momenten door te komen, zonder dat de teleurstelling de overhand krijgt.