Slapen is heerlijk. Voor velen is het de ultieme manier om lichaam en geest te laten herstellen na een lange dag. Maar wat als je nachtrust steeds wordt verstoord? Dat overkomt veel mensen, vooral tijdens specifieke levensfases zoals de overgang. Terwijl je moeiteloos in slaap valt, lijkt doorslapen ineens een onhaalbare opgave. Word jij ook steevast midden in de nacht wakker, vaak rond dezelfde tijd? Dan is er een verrassende verklaring die je misschien niet verwacht.
Wat gebeurt er midden in de nacht?
Je herkent het vast: je gaat doodmoe naar bed, valt snel in slaap, maar rond een uur of half vier lig je ineens klaarwakker. Niets aan je omgeving lijkt de oorzaak te zijn. Je bed ligt heerlijk, er is geen geluid dat je wakker maakt, en zelfs een snurkende partner of een volle blaas zijn niet aan de orde. Toch kom je moeilijk weer in slaap en lig je soms uren te woelen. Wat is er dan wél aan de hand?
De boosdoener zit mogelijk in je dagelijkse eetgewoonten, specifiek wat je ’s avonds nog eet. Een koekje bij de koffie of een toastje bij een wijntje lijkt onschuldig, maar die suikerrijke snacks hebben meer invloed op je slaap dan je denkt. Vooral tijdens de overgang kan je lichaam hier gevoeliger voor zijn, omdat hormonen sowieso al in de war zijn.
Hoe suiker je slaap verstoort
Die stroopwafel bij de thee of dat toastje met kaas kan een grote rol spelen in jouw slaapproblemen. Suiker zorgt namelijk voor flinke schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Wanneer je iets suikerrijks eet, krijgt je lichaam eerst een energiepiek, gevolgd door een diepe daling. Die bloedsuikerdip is funest voor je slaap. Je brein heeft namelijk een stabiele bloedsuikerspiegel nodig om voldoende slaaphormoon, melatonine, aan te maken.
Bovendien activeert een daling in je bloedsuikerspiegel het stresshormoon cortisol. Dat hormoon is bedoeld om je alert te maken, maar is niet wat je nodig hebt midden in de nacht. Het is juist cortisol dat je wakker houdt en ervoor zorgt dat je niet meer makkelijk in slaap valt.
Wat kun je doen om beter te slapen?
Gelukkig is de oplossing simpel. Het begint bij wat je wel en niet eet na het avondeten. Vermijd suikerrijke snacks zoals koekjes, snoep of chips. Wil je toch iets eten voordat je gaat slapen? Kies dan voor eiwitrijke en gezonde vetten, zoals een gekookt eitje of een handje ongebrande noten. Deze voedingsmiddelen zorgen niet voor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel en helpen je lichaam in een rusttoestand te blijven.
Probeer dit een paar avonden uit en je zult zien dat je slaap aanzienlijk verbetert. Je kunt zelfs weer doorslapen als een roos, ongeacht of het volle maan is of niet. Rustige nachten liggen binnen handbereik, en het enige wat je hoeft te doen, is je eetpatroon aanpassen.