Ondanks een stijging van de cao-lonen aan het begin van dit jaar, groeit het aantal mensen dat moeite heeft om financieel rond te komen. Opvallend is dat het daarbij niet uitsluitend gaat om mensen zonder werk. Ook werkenden raken steeds vaker in een situatie waarin zij basisproducten zoals voedsel, verzorgingsmiddelen en kleding niet meer kunnen betalen. Deze ontwikkeling zorgt voor grote bezorgdheid bij organisaties die zich inzetten tegen armoede.
Hoewel de gemiddelde cao-lonen met 5,5 procent zijn gestegen en het modale brutoloon nu boven de 3400 euro per maand ligt, profiteert lang niet iedereen van die verhoging. In sommige provincies ligt het gemiddelde inkomen hoger, maar de stijgende kosten van levensonderhoud maken het voor veel mensen alsnog moeilijk om maandelijks rond te komen. Niet iedereen ontvangt een modaal salaris of zag het loon meestijgen. Dat zorgt ervoor dat een groeiende groep, ondanks werk, toch moet inleveren op essentiële uitgaven.
Meer werkenden zoeken hulp bij armoedeorganisaties
Uit recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Armoedefonds, blijkt dat zes op de tien hulporganisaties afgelopen jaar een stijging zagen in het aantal hulpvragen. Het meest opvallende detail is dat ook mensen met een baan vaker aankloppen.
De signalen zijn helder en consistent. De armoede neemt toe, en dat raakt niet alleen de traditioneel kwetsbare groepen. “Een zorgwekkende trend,” aldus het Armoedefonds, dat de situatie nauwlettend in de gaten houdt.
Gebrek aan basisbehoeften steeds vaker realiteit
Wanneer je over armoede spreekt, denk je misschien eerst aan schulden of een lege spaarrekening. Maar het gaat inmiddels verder dan dat. Veel mensen kunnen hun dagelijkse boodschappen nauwelijks meer betalen.
Volgens het Armoedefonds ontbreekt het steeds vaker aan geld voor de meest basale producten. “Hierdoor hebben ze niet altijd toegang tot basisproducten, zoals voedsel, verzorgingsproducten of kleding. Het hebben van shampoo, tandpasta en tandenborstels is niet vanzelfsprekend,” benadrukt de organisatie.
Volgens Henk de Graaf, directeur van het Armoedefonds, kan één financiële tegenvaller al genoeg zijn om in serieuze problemen te raken. “Eén tegenvaller en de problemen stapelen zich op. En van de een op de andere dag leef je ineens in armoede. Dit zien we steeds vaker gebeuren,” stelt hij. Met name alleenstaande ouders, alleenstaanden zonder kinderen, gezinnen met kinderen en ouderen met een AOW-uitkering behoren tot de groepen die het vaakst om hulp vragen. Deze huishoudens zijn extra gevoelig voor prijsschommelingen en onverwachte kosten.
Structurele aanpak vereist meer dan loonstijgingen
De cijfers maken duidelijk dat loonverhogingen niet automatisch leiden tot minder armoede. Er is meer nodig om werkenden te beschermen tegen financiële onzekerheid. Denk aan stabielere arbeidscontracten, toegankelijkere hulpverlening en maatregelen tegen de almaar stijgende vaste lasten.
Zolang de kosten voor energie, boodschappen en zorg blijven stijgen, blijft ook de kloof tussen inkomen en uitgaven voor veel mensen een probleem. En zolang die kloof bestaat, blijven ook werkenden een beroep doen op hulp.