Het onderzoek naar de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries heeft opnieuw een wending gekregen. Op Curaçao is maandag een 39-jarige man aangehouden die verdacht wordt van een leidinggevende rol binnen de criminele organisatie achter de aanslag.
Hoewel hij al sinds 2014 vastzit voor een ernstig geweldsdelict, denken justitie en het Openbaar Ministerie dat hij op afstand betrokken bleef bij de voorbereiding van de moord. Zijn arrestatie vormt een belangrijke ontwikkeling in een zaak die diepe littekens heeft achtergelaten in de samenleving.
Aanhouding op Curaçao en uitlevering in zicht
De man werd aangehouden in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat hij de Nederlandse nationaliteit heeft en oorspronkelijk afkomstig is van het eiland. Ondanks zijn langdurige detentie kon hij volgens justitie toch invloed uitoefenen binnen het criminele netwerk dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op Peter R. de Vries.
Autoriteiten op Curaçao hebben inmiddels ingestemd met zijn overdracht aan Nederland. Wanneer deze uitlevering precies zal plaatsvinden, is op dit moment nog niet duidelijk. Wel staat vast dat hij, zodra hij voet zet op Nederlandse bodem, zal worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Onderzoek richt zich op volledige organisatie
Het Landelijk Parket benadrukt dat het onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord onverminderd doorgaat. Ondanks het feit dat al meerdere personen zijn veroordeeld, blijft het voor justitie van groot belang om het volledige netwerk in kaart te brengen. De recent aangehouden verdachte zou pas sinds kort in beeld zijn gekomen binnen het lopende strafonderzoek. Zijn vermeende rol op afstand, vanuit een detentie-instelling, laat volgens het OM zien hoe ingewikkeld en gelaagd de structuur van de betrokken criminele organisatie is.
De zaak laat zich dus niet vangen in een eenvoudig plaatje van daders en slachtoffers. Justitie werkt al geruime tijd aan het blootleggen van alle lagen binnen het netwerk, van de uitvoerders tot de opdrachtgevers en de strategische beslissers achter de schermen.
Negen verdachten al berecht, proces nog niet afgerond
Tot nu toe zijn er negen personen voor de rechter verschenen wegens betrokkenheid bij de moord. In juni vorig jaar werden zes van hen veroordeeld, onder wie de schutter en de bestuurder van de vluchtauto. Zij kregen langdurige gevangenisstraffen opgelegd.
Drie andere verdachten werden vrijgesproken, maar in alle gevallen is het Openbaar Ministerie in hoger beroep gegaan. Dat betekent dat het strafproces nog in volle gang is. De recente aanhouding op Curaçao is daarmee geen afsluiting, maar juist een bevestiging dat het dossier Peter R. de Vries nog lang niet gesloten is.
De aanslag die Nederland diep raakte
De moord op Peter R. de Vries bracht niet alleen een schokgolf teweeg in de journalistieke wereld, maar raakte ook het hart van de rechtsstaat. Op dinsdagavond 6 juli 2021 werd hij neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, vlakbij het Leidseplein. Hij had net de studio van RTL Boulevard verlaten, waar hij geregeld als misdaaddeskundige te gast was. Negen dagen later, op 15 juli, overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
Zijn dood leidde tot woede, verdriet en bezinning. Voor velen stond Peter symbool voor de strijd tegen onrecht en het onverschrokken najagen van de waarheid, ongeacht de risico’s. Zijn familie bracht het nieuws van zijn overlijden via RTL Boulevard: “Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben overleden.” Ze voegden daaraan toe: “Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: ‘On bended knee is no way to be free’. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar.”
Complexe netwerken, langlopende strijd
De arrestatie op Curaçao bevestigt nogmaals hoe groot en ingewikkeld het web is dat verantwoordelijk wordt gehouden voor deze geruchtmakende moord. Dat iemand die al meer dan tien jaar vastzit nu wordt gezien als een van de spilfiguren, laat zien hoe ver de invloed van zulke netwerken reikt.
Justitie stelt dat het onderzoek doorgaat totdat alle schakels zijn opgespoord en verantwoordelijk zijn gehouden. De rechtsgang rond de uitvoerders mag dan in gang zijn gezet, de zoektocht naar de mensen achter het plan – de aanstuurders en financiers – blijft even actueel als op de dag van de aanslag.
De zaak rond Peter R. de Vries is daarmee veel meer dan een strafzaak. Het is een symbooldossier geworden van hoe kwetsbaar de rechtsstaat kan zijn, maar ook van hoe standvastig de wil tot gerechtigheid kan zijn.