Toen Wendy van Dijk twintig jaar geleden neerstreek in het rustige Nigtevecht, kocht ze niet zomaar een huis. Voor 1,7 miljoen euro liet ze een plek bouwen waar niet alleen haar gezin zich thuis kon voelen, maar waar ook haar moeder Tiny altijd dichtbij zou zijn.
Op het uitgestrekte landgoed verrees een tweede woning, speciaal voor haar moeder. Het was een bewuste keuze in een moeilijke tijd, want Wendy’s vader Jaap was ongeneeslijk ziek. Samen besloten ze dat Tiny, na zijn overlijden, nooit alleen zou hoeven zijn. Die belofte kwam uit, maar de tijd bleek onverbiddelijk.
De jaren tikken door, en zorgen nemen toe
Met het verstrijken van de jaren veranderde er veel, vooral in de gezondheid van Wendy’s moeder. Tiny is inmiddels 81 en de zelfstandigheid die haar ooit zo typeerde, raakte langzaam op de achtergrond. De dagelijkse zorg die zij nodig heeft, begon groter te worden dan wat Wendy en haar gezin konden bieden. Het evenwicht tussen liefdevolle nabijheid en praktische haalbaarheid raakte verstoord. Wendy werd geconfronteerd met het pijnlijke besef dat de situatie niet langer houdbaar was zoals die ooit bedoeld was.
– Tekst gaat verder onder de video –
In een openhartig interview met Story deelt Wendy de emoties achter deze ingrijpende beslissing. “Zij is er altijd voor ons geweest en ik wil er altijd voor haar zijn. Alleen dat kan niet zoals het was.” Die woorden snijden diep. Niet alleen de fysieke zorg werd zwaarder, ook de eenzaamheid van haar moeder werd steeds schrijnender voelbaar.
Wendy legt uit hoe het gezin regelmatig een weekendje weggaat, terwijl ook de kinderen hun eigen leven leiden. Tiny bleef dan alleen achter. “En dat ging haar steeds meer opbreken.” Die stille momenten, waarin niemand thuis was, drukten steeds zwaarder op de sfeer in huis.
Met liefde en respect naar een nieuwe fase
De uiteindelijke beslissing om Tiny te laten verhuizen naar een verzorgingshuis in Weesp kwam niet zomaar tot stand. Het was een proces dat tijd, gesprekken en wederzijds begrip vereiste. “We hebben er toen over gesproken wat ze wil,” zegt Wendy. Haar moeder betrekken bij het besluit was essentieel. Er was geen sprake van overhaaste keuzes, maar van een doorleefd besluit, gemaakt in liefde en met het welzijn van Tiny als uitgangspunt. De nabijheid moest plaatsmaken voor professionele zorg, maar de liefde bleef overeind.
Ook al woont Tiny nu niet meer op het terrein van Wendy’s huis, de emotionele verbondenheid is nog altijd voelbaar. Wendy blijft er alles aan doen om haar moeder te steunen, al gebeurt dat nu in een andere vorm. De zorg die ze zelf niet langer dag in dag uit kan bieden, wordt nu opgevangen door professionals – zodat er ruimte blijft voor de rol die ze wél wil blijven vervullen: die van dochter. Een dochter die liefheeft, ondersteunt en betrokken blijft, zelfs zonder dat haar moeder letterlijk naast haar woont.
Een afscheid dat ook een nieuw begin is
De verhuizing van Tiny markeert het einde van een bijzondere periode waarin moeder en dochter samenleefden op één terrein. Tegelijkertijd luidt het een nieuwe fase in. Een waarin Wendy zich minder hoeft te verantwoorden als mantelzorger en meer ruimte vindt om haar moeder op een andere, duurzame manier te blijven ondersteunen. De liefde en band tussen hen zijn onveranderd sterk. Alleen de manier waarop die liefde zich uit, is met de tijd meegegroeid.