Na weken van zon, blauwe luchten en droogte, staan we aan de vooravond van een duidelijke weersverandering. Vanaf zondag nemen de kansen op regen toe en komt er een einde aan het stabiele zomerweer dat lange tijd het weerbeeld bepaalde. Meteoroloog Dennis Wilt voorziet een wisselvallige week, met dalende temperaturen en meer ruimte voor buien. De droogte verdwijnt daarmee nog niet helemaal, maar de eerste signalen van verlichting dienen zich aan.
Op zondagochtend ontstaan er wolkenvelden boven het midden en zuiden van het land, terwijl het noorden de dag zonniger begint. Naarmate de dag vordert, trekken de opklaringen langzaam zuidwaarts. Dat zorgt in de kustregio’s voor een grotendeels droge en zonnige dag, terwijl je landinwaarts een ander beeld krijgt. De lucht is daar instabieler, waardoor stapelwolken zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen.
Die stapelwolken kunnen op sommige plekken uitgroeien tot een lokale bui. Toch blijft het over het algemeen droog, zeker langs de kust waar de zon het vaakst te zien zal zijn. De temperatuur loopt op tot ongeveer 19 graden. De matige noordenwind zorgt daarbij voor een lichte verkoeling. De zomer lijkt daarmee nog niet volledig verdreven, maar het weerbeeld is duidelijk onrustiger.
Frisse omslag
Maandag en dinsdag laten zich van hun vriendelijke kant zien. De zon domineert opnieuw en op sommige plekken kan de temperatuur oplopen tot 24 graden. Zomerliefhebbers krijgen dus nog even de kans om te genieten van warmere dagen. Maar deze opleving blijkt tijdelijk: halverwege de week draait de wind en komt koelere lucht het land binnen.
De noordwestenwind blaast frisse lucht over Nederland, met als gevolg een scherpe daling van de temperatuur. Waar het begin van de week nog zomers aanvoelt, zit je aan het eind van de week met maxima rond de 15 graden. Het contrast tussen beide helft van de week kan moeilijk groter zijn. De zomerse sfeer maakt plaats voor een koeler, wisselvallig patroon.
Eindelijk regen
Met de wisseling van de luchtstroming stijgt ook de kans op neerslag. Richting het weekend neemt de buiigheid merkbaar toe. Voor het eerst in lange tijd kunnen er weer buien vallen die daadwerkelijk effect hebben op de gortdroge natuur. De regen is niet alleen welkom voor de verkoeling, maar ook broodnodig voor tuinen, akkers en natuurgebieden.
Door de aanhoudende droogte van de afgelopen weken zijn veel grasvelden verdord, staan grondwaterstanden historisch laag en is stofhinder in het hele land merkbaar. Hoewel het voorlopig nog niet om dagenlange regen gaat, kan elke millimeter bijdragen aan herstel. De hoop is dan ook groot dat deze buien het begin zijn van een structurele verbetering van de waterbalans.
Voorzichtige stap richting herstel
De vooruitzichten wijzen op een overgangsfase: van zon en droogte naar afwisseling, buien en frissere temperaturen. Daarmee wordt de droogte niet meteen opgelost, maar er wordt wel een stap in de goede richting gezet. Het is nog afwachten of de regenval aanhoudt en in hoeverre dit helpt om het droogteprobleem structureel aan te pakken.
Voorlopig blijft het verstandig om voorbereid te zijn op alle weersscenario’s. Je hoeft je zomerkleding nog niet op te bergen, maar een paraplu en regenjas bij de hand houden is zeker geen overbodige luxe. De komende week belooft onstuimiger te worden dan we de afgelopen tijd gewend waren.