Foto’s kunnen soms een ongewoon of verontrustend element bevatten dat tot wilde speculaties kan leiden. Zo is er een beeld waar dit artikel dieper op ingaat, dat bron van vele discussies en gissingen is geweest. In 2014 plaatste een persoon diverse foto’s op Reddit, waarbij één foto vanwege een specifiek aspect de nodige onrust veroorzaakte.
“Martin Springall, een vriend van mij, legde zijn dochter vast in Zushi, Kanagawa, Japan”, beschrijft de poster. “Hij durfde het niet zelf online te zetten, dus nam ik die taak op me vanwege mijn nieuwsgierigheid. Uiteraard is haar gezicht geblurd.”
De poster beweerde dat er niemand anders in de directe omgeving was tijdens het maken van de foto. “Martin maakte binnen twee minuten een reeks foto’s van die locatie. Ik ken hem al een hele tijd en vertrouw hem volledig. Ik beweer niet dat het iets bovennatuurlijks is, maar ben op zoek naar meningen.”
Obiaruf toonde daarna de foto’s en richtte de focus op wat leek op laarzen, een ongebruikelijke keuze voor het strand. “Gezien de kleding van het meisje is het aannemelijk dat het warm was”, merkte hij op.
De foto, geschoten in juli en circa 50 km van Tokio vandaan, toont iets, of iemand, achter de benen van het kind. Velen meenden laarzen te herkennen, typisch voor een samurai. Sommigen speculeerden dat het de geest was van Katagiri Katsumoto, een daimyō uit de 16e en 17e eeuw.
Van wie zijn deze laarzen?
Na een periode waarin de foto velen fascineerde en tot wildste theorieën leidde, lijkt de echte verklaring boven water te zijn gekomen:
Het lijkt erop dat de poster enige sensatie rond de foto heeft willen veroorzaken, wetende wat het optische effect teweeg zou brengen. Het is waarschijnlijker dat er gewoon iemand achter het meisje stond toen de foto werd genomen, met de hoek en timing die voor een misleidend effect zorgden.
Het meisje stond op een verheven stuk grond, terwijl de grond achter haar schuin omlaag ging. Smartphones kunnen soms perspectief vervormen, vooral bij hoogteverschillen.
Samengevat, hoewel er talloze theorieën zijn geweest, wijst alles erop dat het simpelweg een cameratechnisch foutje was.