In veel recepten wordt geadviseerd om de oven voor te verwarmen voordat je begint met koken of bakken. Dit kan echter veel energie verspillen. Dit artikel legt uit waarom dit advies vaak wordt gegeven en wanneer je het veilig kunt negeren.
Waarom moet ik de oven voorverwarmen? In de meeste recepten staan zeer precieze instructies over hoe lang een gerecht of taart in de oven moet blijven. Om deze tijden thuis zo nauwkeurig mogelijk na te leven, moet de oven de juiste temperatuur hebben.
Omdat elke oven op een andere snelheid opwarmt, gebruiken mensen vaak de voorverwarmingsmethode. Dit geldt vaak ook voor diepvriesproducten zoals pizza en broodjes. Volgens consumentenorganisaties geven producenten van kant-en-klaarmaaltijden deze instructies vooral om klachten van consumenten te voorkomen. Vaak kun je echter de warmte al tijdens het opwarmen gebruiken om je eten te bereiden.
Hoe kan je energie besparen? Door de oven niet voor te verwarmen, kun je tot wel 20% aan energie besparen. Het nadeel is wel dat je vaker moet controleren of het eten al klaar is.
Volgens consumentenorganisaties is het gebruik van de heteluchtstand zuiniger dan de conventionele boven- en onderwarmte, omdat je bij de heteluchtstand de temperatuur met 20 tot 30 °C kunt verlagen ten opzichte van de receptinstructies.
Denk ook na over de energie die een gerecht vereist. Bijvoorbeeld, stukken vlees die minder wegen dan 1,5 kg kunnen beter op het fornuis worden bereid. Koken op het fornuis verbruikt gemiddeld vier keer minder energie dan in de oven.
Wanneer is voorverwarmen handig? Er zijn bepaalde soorten deeg die je absoluut in een voorverwarmde oven moet plaatsen. Zo niet, dan kunnen ze inzakken of hard en plakkerig worden. Dit geldt voor soufflés, soezendeeg (zoals voor éclairs) en biscuitdeeg.
Tip: Als je de oven voorverwarmt, zorg er dan voor dat hij leeg is. Ongebruikte bakplaten kunnen extra energie verbruiken.
Wanneer kun je het voorverwarmen overslaan? Bij gerechten zoals taarten, ovenschotels en brood is het meestal geen probleem om ze in de oven te zetten terwijl deze nog opwarmt. Vooral bij gistbrood kan dit zelfs voordelig zijn: Door de geleidelijk stijgende warmte worden de gistbacteriën actiever, waardoor het deeg extra luchtig wordt tijdens het bakken.