Het dagelijks leven zit vol routinehandelingen die we vaak zonder erbij na te denken uitvoeren. Eén van die routines kan het betaalgedrag zijn. Wat als dit gedrag ineens verandert? Stel je voor dat je vader of moeder plots altijd contant begint te betalen.
Dit zou een subtiele verandering kunnen zijn die je in eerste instantie niet direct associeert met iets ernstigs. Toch kan deze gedragsverandering een diepere onderliggende oorzaak hebben. Een oorzaak die misschien niet meteen duidelijk is, maar wel de aandacht verdient. Veranderingen in dagelijkse gewoontes, vooral bij financiële transacties, kunnen veelzeggend zijn.
Daarom is het belangrijk om deze signalen niet te negeren, maar om te proberen te begrijpen wat ze werkelijk betekenen. Het observeren van dergelijke veranderingen kan ons helpen een dieper liggende oorzaal vroegtijdig te onderkennen.
Sluimerend geheim
Dementie is een aandoening die niet alleen de persoon zelf treft, maar ook diens naaste omgeving. Het is een complexe ziekte waarbij de hersenen informatie niet meer correct kunnen verwerken. Dit roept uiteraard veel vragen op, zowel bij de persoon die het betreft als bij diens familieleden.
Experts, zoals professor Sebastiaan Engelborghs, bieden inzichten en beantwoorden veelvoorkomende vragen over dit onderwerp. Zij leggen uit hoe subtiele veranderingen in gedrag, zoals een plotselinge voorkeur voor contante betalingen, kunnen wijzen op meer dan alleen een voorliefde voor cash.
Waarom contant betalen een signaal kan zijn
Het klinkt misschien verrassend, maar een plotselinge omschakeling naar contante betalingen kan een indicatie zijn van cognitieve problemen. Dit gedrag kan wijzen op het vergeten van pincodes, een van de vele mogelijke symptomen van dementie. Dementie kan lange tijd verborgen blijven, vooral bij individuen die hoger opgeleid zijn of symptomen kunnen maskeren.
Dit maskeren gebeurt vaak onbewust door de partner binnen een gezin, waardoor het voor de buitenwereld lijkt alsof er niets aan de hand is. Het plotseling overlijden van de partner kan echter de ware situatie aan het licht brengen, waardoor familieleden plots geconfronteerd worden met de realiteit.
Hoe kunnen we ondersteuning bieden?
Nu we weten dat zulke subtiele veranderingen in gedrag belangrijke indicatoren kunnen zijn, is het cruciaal om te weten hoe we kunnen helpen. Volgens Jurn Verschraegen, expert in de zorg voor mensen met dementie, zijn er drie sleutelfactoren die kunnen helpen: interactie met de natuur, sociale contacten en fysieke activiteit.
Het is belangrijk om te erkennen dat, hoewel we het proces van dementie niet kunnen omkeren, we wel een positieve invloed kunnen uitoefenen op de kwaliteit van leven van de persoon door een ondersteunende omgeving te bieden.
Aandacht voor de signalen
In dit digitale tijdperk, waarin transacties vaak onpersoonlijk en digitaal zijn, kan de keuze voor contant geld gemakkelijk worden afgedaan als een persoonlijke voorkeur of een teken van ouderwets zijn. Maar zoals we hebben gezien, kan het ook een stil signaal zijn van iets veel groters.
Door alert te zijn op dergelijke veranderingen en door te begrijpen wat ze kunnen betekenen, kunnen we tijdig de juiste ondersteuning en empathie bieden aan onze geliefden die mogelijk worstelen met de uitdagingen van dementie.
Komt dit jou bekend voor of heb je tips hoe dit te herkennen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.