De eerste vakantie zonder ouders, een mijlpaal die velen nog wel herinneren. Voor de 46-jarige Lina zijn die herinneringen deze dagen extra levendig. “Mijn zoon Alex is momenteel voor het eerst met zijn vrienden weg.
Met een groep van acht jongens hebben ze een villa op Ibiza gehuurd en ze hebben het onwijs naar hun zin. Feestjes, etentjes en heel veel drank; ik zie het allemaal voorbijkomen op zijn Instagram. Je zal je wel afvragen; hoe kan een 18-jarige jongen dat allemaal betalen? Dat antwoord is simpel: dat kan hij niet.”
Alleen maar stokbrood
Lina kan haar eerste vakantie zonder ouders nog goed herinneren. “Ik ging met vriendinnen kamperen in Frankrijk. We hadden de hele zomer hard gewerkt op de boerderij van mijn vader en met die zuurverdiende centen konden we het allemaal nét betalen,” blikt Lina terug.
“Ons geld was de laatste dag zo goed als op. We hebben toen alleen nog maar stokbrood kunnen eten. Zo ging dat toen. Je zorgde ervoor dat het goed kwam. Ik leef nog steeds, haha!”
Een ander soort opvoeding
Bij Lina’s man Eelco ging het er vroeger heel anders aan toe. “Mijn schoonvader had een groot internationaal bedrijf en verdiende bakken met geld. Hij was vaak weg van huis en liet zijn vrouw en hun vier zoons alleen thuis.
Eelco werd daardoor enorm verwend. Hij is een lieve en fijne man, maar ik merk wel dat onze opvoeding heel anders is geweest. Vooral in hoe hij met geld omgaat.”
Een onbezorgde zomer
Bij de vakantie van hun oudste zoon Alex kwamen de verschillende opvoedstijlen van Lina en Eelco duidelijk naar voren. “Ik vond dat Alex alles zelf moest betalen. Hij had al vroeg vakantie na zijn eindexamens, dus ik zei: ‘Tijd voor een baantje, jongen, dan kun je sparen voor je vakantie’.
Mijn man was het daar niet helemaal mee eens en gunde Alex een laatste onbezorgde zomer voordat het ‘grote mensen leven’ zou beginnen.” Ze kozen voor een middenweg: Alex ging werken in het bedrijf van zijn vader en alles wat hij daar verdiende, werd verdubbeld door zijn ouders. “Ik vond het belachelijk, maar ach, Eelco en ik zijn nou eenmaal anders.”
De eerste 800 euro
Met een goedgevulde portemonnee boekte Alex een vliegticket. “‘Zo, dat is wel duur!’, zei hij tijdens het betalen. ‘Ja, zo is dat als je alleen op vakantie gaat,’ antwoordde ik. Hij luisterde er niet naar, drukte op bevestigen en tikte de eerste 300 euro af.
Voor zijn aandeel in de huur van de villa maakte hij 500 euro naar zijn beste vriend over en de eerste 800 euro waren officieel uitgegeven. Dat is wel anders dan hoe het vroeger bij ons ging…”
Geld overmaken
Afgelopen week was het zover: Alex en zijn vrienden vertrokken naar Ibiza. “Wij hebben hem afgezet op Schiphol. Eelco zei nog snel: ‘Als er wat is, moet je ons bellen, hè?’ Nou, dat hebben we geweten. Al op de derde avond hing Alex met zijn vader aan de telefoon.
We zaten TV te kijken en ik hoorde het gesprek van een afstandje. ‘Ja jongen, dat is goed. Ik maak het meteen over,’ zei Eelco tegen Alex.” Lina vroeg Eelco waar dat over ging. “En alsof het niets is, zei hij: ‘Ik maak nog even 500 euro naar hem over. Zijn geld was bijna op.’”
Heel veel geld
Lina wist niet wat ze hoorde. “500 euro, dat is belachelijk veel geld. Ik ken gezinnen die daar een hele maand van moeten rondkomen. En mijn man maakt dat zonder blikken of blozen over naar een 18-jarige?
Ook al hebben wij het financieel goed, ik vind dit buitensporig.” Daarnaast was Alex al na drie dagen door zijn geld heen. “Hij had 1.500 euro gespaard. Als je dat in drie dagen weet te verbrassen, hoe kom je dan de laatste vier dagen door met 500 euro?”
Jarenlang hard gewerkt
Lina sprak haar zorgen uit naar Eelco, maar hij vond dat Lina niet zo moeilijk moest doen. “Zo’n eiland is duur, dat weet je toch. De laatste keer dat wij daar waren, gaf jij zelf ook zonder zeuren 20 euro aan een cocktail uit,” zei hij. “Daar heeft hij gelijk in.
Wij geven zelf ook veel geld uit op vakantie; in die zin zijn wij een slecht voorbeeld voor onze kinderen. Toch vind ik het niet te vergelijken. Mijn man en ik hebben jarenlang keihard gewerkt voor dat geld. Alex pakt alleen de telefoon op om zijn vader te bellen. Dat is toch wel een groot verschil.”
Kom maar naar huis
De volgende dag belde Alex weer met de vraag om meer geld. “En wéér doet Eelco dat gewoon. Het maakt mij woest! Geef die jongen in ieder geval een preek van hier tot Tokio en leg hem uit dat de geldkraan nu dicht gaat.
Als zijn geld op is, dan komt hij maar gewoon naar huis. Zo denk ik daarover.” Ze spraken af dat het extra geld zou worden omgezet in een lening. “Zo brengen we hem hopelijk nog iets van verantwoordelijkheid bij.”
Een stevig gesprek over geld
Tijdens een FaceTime gesprek vroeg Lina aan Alex waar hij zoveel geld aan uitgaf, maar kreeg geen duidelijk antwoord. “Hij brabbelde iets over clubs en restaurants en dat ik zelf ook wel wist hoe duur het allemaal is.
Toen hing hij op. Waarschijnlijk om nog een fles champagne leeg te spuiten… Ik wil er op dat moment geen issue van maken, maar als hij thuiskomt, volgt er een stevig gesprek. Dat zal overigens niet van Eelco komen, maar dat neem ik voor lief. Van mij krijgt Alex zeker te horen dat hij ver boven zijn stand heeft geleefd en dat hij elke euro mag terugbetalen. Dat zal hem leren.”
Wat zou jij doen als je in de situatie van Lina zat? Ik ben heel benieuwd. Laat het ons weten door een reactie op Facebook achter te laten.