In de drukte van het dagelijkse leven kan samen slapen soms een uitdaging zijn. Steeds meer mensen kiezen daarom voor SAT: Sleeping Apart Together. Dit betekent dat je apart slaapt, maar toch een koppel blijft. Is dit de oplossing voor een betere nachtrust en een sterkere relatie?
Waarom apart slapen?
Het idee van samen slapen, innig verstrengeld, is het romantische ideaalbeeld. Toch kan dit ideaalbeeld leiden tot slapeloze nachten en frustraties. “Samen slapen kan belangrijk zijn voor verbondenheid en intimiteit, maar slaap en gezondheid zijn even belangrijk,” zegt psycholoog en relatietherapeut Sarah Hertens.
Irritaties door een snurkende partner, slapeloze nachten door kinderen of andere slaapstoornissen kunnen de relatie onder druk zetten.
Voordelen van SAT
Er rust een maatschappelijke druk op het gedeelde echtelijke bed. Veel mensen denken dat samen slapen een gelukkige relatie maakt of breekt. Maar onderzoek toont aan dat apart slapen kan zorgen voor een betere nachtrust.
“Er is niets dat je kan storen,” legt slaapexperte Annelies Smolders uit. Anderzijds kan samen slapen zorgen voor meer geborgenheid door de vrijgekomen knuffelhormonen. Het gevoel van veiligheid en de gewoonte van samen slapen spelen ook een grote rol.
Persoonlijke verhalen
Riet (51) deelt haar ervaring: “Mijn man heeft last van overgewicht en snurkt ontzettend hard. Jarenlang lag ik naast hem te woelen, tot ik bang werd dat ik hem zou versmoren. Nu we apart slapen, gaat het veel beter tussen ons. Ik kan weer lachen en voel me uitgeruster.”
Voor jonge ouders zoals Pieter (34) en Tineke (32) bleek apart slapen een oplossing. “Met twee kleine kinderen werden we ’s nachts voortdurend wakker. We besloten apart te slapen; ik met onze dochter en Tineke met onze baby.
Dit zorgde voor rust en verbeterde onze relatie,” vertelt Pieter. Ondanks dat ze elkaar missen in bed, merken ze dat deze oplossing hen helpt om beter te functioneren als gezin en koppel.
Geschiedenis van samen slapen
Samen slapen is een relatief nieuw concept. Vroeger was het voor rijke koppels normaal om aparte slaapkamers te hebben. Alleen als het huis te klein was, deelde men een kamer. Het idee dat samen slapen een teken van een gelukkige relatie is, is cultureel bepaald en geen harde wetenschap.
De rol van slaap in je relatie
Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid. Wetenschappers zijn het erover eens dat slaap herstellend werkt en goed is voor onze immuniteit. Slechte slaap kan leiden tot geestelijke en lichamelijke klachten.
Onze partner kan daarbij een verstorende factor zijn. Denk aan verschillende voorkeuren voor kamertemperatuur, beddengoed of slaappatronen. “De kans dat twee mensen exact dezelfde slaapvoorkeuren hebben, is klein,” zegt Smolders.
Balans tussen slaap en intimiteit
Het is belangrijk om een balans te vinden tussen een goede nachtrust en intimiteit. Sommige koppels slapen vijf nachten apart en in het weekend samen. Anderen knuffelen eerst en trekken zich dan terug in hun eigen bed. “Slaap mag echt een prioriteit zijn binnen je relatie,” benadrukt Smolders.
🎬 MEEST BEKEKEN VIDEO VANDAAG: 👇
Heb jij ervaring met apart slapen? Wat zijn jouw tips en ervaringen? Laat het ons weten door een reactie op Facebook achter te laten.