Webshops buiten Europa, zoals Temu, SHEIN en Ali Express, trekken klanten aan met lage prijzen, maar brengen verborgen gevaren met zich mee. Experts waarschuwen nu voor de risico’s die gepaard gaan met het kopen van producten buiten Europa.
In het eerste kwartaal van dit jaar gaven Nederlanders meer dan 100 miljoen euro uit aan Chinese webshops, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK.
De verborgen gevaren van niet-Europese webshops
Het bestellen bij webwinkels buiten Europa brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. Producten van deze shops voldoen vaak niet aan de strenge Europese wetgeving, wat betekent dat ze mogelijk niet veilig zijn. “Dit kan gevaarlijk zijn, vooral door schadelijke stoffen in kleding, cosmetica of speelgoed”, waarschuwt Femke Affourtit van Waarzitwatin.
“In kleding en accessoires worden chemische stoffen gebruikt om ze tijdens het dragen en wassen in goede staat te houden”, legt ze uit. Hoewel de meeste stoffen geen risico vormen, zijn sommige wel zorgwekkend, zoals bepaalde kleurstoffen, zware metalen, weekmakers en PFAS.
Wil je het risico op onveilige producten verkleinen, dan zijn Europese webshops een betere keuze. Europese winkels moeten ervoor zorgen dat hun producten aan strenge veiligheidseisen voldoen.
In Europa zijn er bijvoorbeeld duidelijke regels over welke azo-kleurstoffen en zware metalen gebruikt mogen worden. Ook bepaalde weekmakers zijn alleen in zeer kleine hoeveelheden toegestaan, en sommige stoffen uit de PFAS-groep zijn verboden in kleding en accessoires.
Ethische kwesties bij Chinese webshops
De ethiek van sommige Chinese webshops staat ook vaak ter discussie. Zo bleek uit een onderzoek dat SHEIN zijn medewerkers zwaar uitbuit. Een Zwitserse organisatie beschuldigde SHEIN zelfs van “moderne slavernij”.
Let op dropshipping
Hoewel je door bij Europese webshops te bestellen het risico op onveilige producten verkleint, moet je alert zijn op dropshipping. Bij dropshipping verkoopt een bedrijf producten via een webshop, zonder deze zelf op voorraad te hebben.
Je bestelt dus eigenlijk rechtstreeks bij de fabriek of groothandel, die het product direct naar jou verstuurt. Hierdoor kan het zijn dat het product niet aan Europese eisen voldoet en minder veilig is.
Dropshipping herken je vaak aan een lange levertijd en weinig informatie over retour- en garantiebeleid. Lees altijd de reviews voor je bestelt en controleer afbeeldingen via tools zoals Google Afbeeldingen om zeker te zijn van je aankoop.
Het is verleidelijk om te bestellen bij goedkope niet-Europese webshops, maar wees je bewust van de risico’s. Door te kiezen voor Europese webshops en alert te zijn op dropshipping, kun je veiliger winkelen en bijdragen aan een duurzamere samenleving.
Wat vind jij van deze risico’s en hoe ga jij ermee om? Laat het ons weten door een reactie op Facebook achter te laten.