Soms overkomt het je dat je, terwijl je geconcentreerd naar een computerscherm, een witte muur of de lucht kijkt, ineens zwarte vlekjes, sliertjes of draadjes voor je ogen ziet. Het kan even schrikken zijn, maar vaak is er geen reden tot paniek.
Deze verschijnselen zijn in de meeste gevallen onschuldig. Toch is het handig om te weten wat ze zijn en wanneer je eventueel actie moet ondernemen.
Wat zijn die vlekjes en draadjes?
De zwarte vlekjes, sliertjes of draadjes die je soms ziet, staan bekend als mouches volantes, wat Frans is voor ‘vliegende vliegjes’. Een andere term die hiervoor wordt gebruikt, is glasvochtvertroebeling.
Deze vlekjes ontstaan door vertroebeling in het glasvocht, een heldere gelei-achtige substantie die de ruimte tussen de lens en het netvlies in je oog vult. De vertroebeling kan veroorzaakt worden door kleine restjes bloed of eiwit die in het glasvocht zweven. Deze zwevende deeltjes werpen schaduwen op het netvlies, waardoor je vlekjes of draadjes ziet.
Deze schaduwen bewegen vaak mee met je oogbewegingen en kunnen vooral bij fel licht, zoals op een zonnige dag of tegen een witte muur, beter zichtbaar zijn.
In de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken. Deze vlekjes zijn ongevaarlijk en hebben doorgaans geen invloed op je gezichtsvermogen.
Vlekjes komen vaker voor naarmate je ouder wordt
Als je merkt dat je de laatste tijd vaker last hebt van deze vlekjes of draadjes, kan dat goed kloppen. Naarmate je ouder wordt, verandert de structuur van het glasvocht in je oog. Het glasvocht wordt dichter van samenstelling, waardoor de vlekjes en draadjes meer opvallen.
Vanaf ongeveer je 50e levensjaar kunnen er klontjes in het glasvocht ontstaan die zorgen voor de vertroebeling. Soms kan er zelfs één grotere vlek ontstaan, wat te maken kan hebben met een proces dat ‘achterste glasvochtloslating’ wordt genoemd. Ook dit is meestal onschuldig.
Echter, als je merkt dat je gezichtsvermogen hierdoor echt vermindert, kan er iets anders aan de hand zijn. In zo’n geval is het verstandig om contact op te nemen met een oogarts voor verder onderzoek.
Wat vind jij van deze informatie? Heb jij weleens last van deze vlekjes? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.