Lia houdt elke week met veel liefde een oogje in het zeil op haar driejarige kleinzoon Sean. Een energiek ventje dat dol is op rennen, spelen en fietsen. Maar wat begon als een gezellige logeerpartij tijdens Pasen, liep uit op een angstaanjagend incident dat alles veranderde.
Tijdens een kort telefoontje met haar buurvrouw, die dringend hulp nodig had, rende Sean plotseling de weg op. Een auto miste hem op een haar na, en het voorval liet diepe sporen achter bij Lia.
Een waarschuwing die binnenkomt
De schrik zat er goed in, vooral toen een agent in burger alles zag gebeuren en zijn zorgen uitsprak. “Hij zei duidelijk dat het heel anders had kunnen aflopen en dat dit mijn schuld zou zijn geweest,” vertelt Lia emotioneel.
De woorden van de agent kwamen hard aan, en het besef dat Sean aan de dood ontsnapt was, maakte de situatie voor haar nog moeilijker. “Ik weet dat hij gelijk heeft; Sean had dood kunnen zijn. En dat is mijn schuld.”
Boze schoondochter en strenge regels
De volgende dag bracht Lia met schaamte het verhaal naar haar schoondochter Monica, wat voor een flinke ruzie zorgde. Monica was furieus en nam Sean meteen mee naar huis. “Ze was heel erg boos, en ik begrijp dat.
Mijn zoon belde later om de situatie te bespreken en vertelde dat Monica Sean niet meer bij mij durfde achter te laten,” zegt Lia verdrietig. De angst om haar geliefde kleinkind niet meer te kunnen zien, zette Lia aan tot een serieus gesprek met haar schoondochter.
Monica gaf Lia uiteindelijk nog een kans, maar stelde een strikte voorwaarde: Sean mocht alleen nog met haar naar buiten als hij een tuigje met riem droeg. In eerste instantie dacht Lia dat het een grap was, maar toen Monica het tuigje tevoorschijn haalde, wist ze dat het menens was.
Het ongemak van het tuigje
Hoewel Lia de eis accepteerde omwille van haar liefde voor Sean, voelt ze zich vaak belachelijk gemaakt door de situatie. “Al zou ik een paarse hoed met gele veren moeten dragen om met hem naar buiten te mogen, ik zou het doen,” vertelt ze.
Toch maakt het tuigje de uitstapjes niet prettiger. “Mensen roepen me na en jongeren vragen of ik mijn ‘hond’ ga uitlaten. Soms blaffen ze zelfs naar Sean, en dat doet pijn.”
Sean zelf vindt het tuigje ook allesbehalve leuk. “Hij kan niet fietsen, niet rennen en trekt continu aan de riem, wat mij rugpijn bezorgt. De wandelingen zijn er niet gezelliger op geworden,” legt Lia uit. Ondanks dat ze het tuigje liever niet meer gebruikt, blijft ze eraan vastzitten. Zonder het tuigje mag ze simpelweg niet meer met Sean op pad.
Een oproep om begrip
Lia heeft een duidelijke boodschap voor mensen die flauwe grappen maken over kinderen aan een tuigje. “Stop met het maken van vervelende opmerkingen en het blaffen naar een kind aan een riempje. Het is al moeilijk genoeg om met deze situatie om te gaan zonder dat er constant commentaar op geleverd wordt.”
Hoewel Lia’s zoon begrip heeft voor haar situatie, doet hij niets om haar te helpen. “Monica’s wil is wet, zeker als het om Sean gaat,” zegt hij. Lia had graag gezien dat hij voor haar zou opkomen en zou inzien dat het incident een eenmalige fout was. Maar tegen zijn vrouw ingaan, lijkt voor hem geen optie.
Het verhaal van Lia toont hoe een moment van onoplettendheid kan leiden tot ingrijpende veranderingen in een gezinssituatie. Terwijl ze worstelt met de beperkingen van het tuigje en de reacties van anderen, blijft ze hopen op een tijd waarin ze weer vrijuit met haar kleinzoon naar buiten kan.