Nederland heeft altijd een reputatie gehad als een land met goede voorzieningen en een hoge levensstandaard. Dit maakt het aantrekkelijk voor veel asielzoekers. Ondanks de vele klachten van Nederlanders over hun eigen land, zien veel mensen van buiten de Europese Unie Nederland als een veilige haven. Het land biedt meer mogelijkheden dan hun thuislanden, wat jaarlijks veel asielzoekers aantrekt op zoek naar een betere toekomst.
Voor sommigen valt de realiteit echter flink tegen. Asielzoekers die in Nederland aankomen, hebben vaak hoge verwachtingen. De situatie in bepaalde opvanglocaties, zoals Ter Apel, blijkt in de praktijk niet altijd rooskleurig te zijn.
Dit leidt soms tot teleurstelling en zelfs het verlangen om naar een ander land te vertrekken. Een asielzoeker uit Jemen beschrijft zijn ervaring: “We moeten enorm lang wachten om ons aan te kunnen melden.
We moesten zelfs buiten slapen. Toen we eenmaal een paar minuten binnen waren, moesten we weer buiten wachten. Ik kom uit een oorlogsgebied en ik had gehoopt dat het hier in Nederland beter zou zijn.”
De teleurstellingen stapelen zich op voor veel asielzoekers. Sommigen komen meerdere keren terug in de hoop op betere omstandigheden. Een vluchteling vertelt: “Dit is al de derde keer dat ik in Nederland ben.
Ik ben hier namelijk ook al in 2020 en 2021 naartoe gekomen. Helaas is er niks veranderd en is het nog steeds erg slecht geregeld.” Deze man spreekt ook over de dagelijkse strijd om door de dag te komen.
“We krijgen maar één zakje eten, waarmee we 24 uur moeten doen. Het is veel te druk hier. De dokters zijn niet te bereiken en de beveiliging heeft geen respect voor ons,” vertelt hij.