Ervaar je pijn in de buurt van je blaas, dan zou je direct kunnen denken aan een blaasontsteking. Echter, dezelfde symptomen kunnen ook wijzen op blaaspijnsyndroom. Dit artikel werpt licht op wat blaaspijnsyndroom is, inclusief symptomen en preventieve tips. Dit kan zelfs verklaren waarom je vaak ’s nachts wakker wordt om naar het toilet te gaan.
Inzicht in blaaspijnsyndroom
Blaaspijnsyndroom is een langdurige aandoening die pijn en ongemak in de blaas veroorzaakt. In tegenstelling tot een blaasontsteking, komt blaaspijnsyndroom niet door een bacteriële infectie, dus antibiotica zijn niet effectief.
De aandoening kenmerkt zich door ontstekingen in de blaaswand en kan ontstaan door diverse oorzaken, zoals infecties, chirurgische ingrepen, allergieën, of een disbalans in het immuunsysteem. Stress kan ook bijdragen aan verergering van de symptomen. Maar wat zijn nu precies de symptomen van blaaspijnsyndroom?
De rol van oestrogeen
Een daling in het vrouwelijke hormoon oestrogeen tijdens de menopauze kan invloed hebben op de blaas. Dit resulteert in een dunner slijmvlies van de plasbuis en verminderde bescherming van de blaaswand, wat bij ongeveer 20% van de vrouwen boven de 65 jaar leidt tot terugkerende blaasontstekingen. Deze hormonale verandering kan ook blaaspijnsyndroom veroorzaken of verergeren.
Symptomen van blaaspijnsyndroom
De voornaamste symptomen van blaaspijnsyndroom omvatten:
– Vaak urineren, ook ’s nachts.
– Voortdurende drang om te plassen.
– Pijn in de onderbuik, die uit kan stralen.
– Pijn in de vagina.
– Toename van pijn voor de menstruatie.
– Verlichting van pijn na het plassen.
– Verergering van symptomen rond de menopauze.
Behandelingsmogelijkheden
De behandeling van blaaspijnsyndroom varieert per individu en kan onder andere bestaan uit:
– Ontstekingsremmers en pijnstillers.
– Blaasspoelingen.
– Uitrekken van de blaaswand.
– Lokaal oestrogeen bij menopauzale vrouwen.
– Preventieve Maatregelen
Om symptomen van blaaspijnsyndroom te voorkomen, kun je het beste bepaalde irriterende stoffen vermijden, zoals:
– Pittige specerijen.
– Cafeïne.
– Koolzuurhoudende dranken.
– Alcohol.
– Citrusvruchten.
– Tomaten.
– Bananen.
– Stress.
– Kou.
Dit artikel biedt belangrijke inzichten in het blaaspijnsyndroom, de symptomen ervan en de behandelopties. Bij aanhoudende klachten is het essentieel medisch advies te zoeken voor een correcte diagnose en behandeling.
Heb je ervaring met blaaspijnsyndroom? Deel je verhaal op Facebook en vergeet niet dit artikel te delen met anderen die het nuttig kunnen vinden.