Na zeven jaar is de controversiële website MrDeepFakes niet langer toegankelijk voor Nederlandse gebruikers. Dit is het directe gevolg van een reeks aangiftes, onder andere door bekende Nederlanders zoals Olcay Gulsen en Hélène Hendriks.
De website, die bekendstaat als de grootste op het gebied van pornografische deepfakes, is door ingrijpen van het Openbaar Ministerie (OM) uit Nederland geweerd. Shownieuws vroeg de betrokken BN’ers om een reactie op deze doorbraak.
Een miljardenindustrie
MrDeepFakes had wereldwijd bijna 650.000 geregistreerde gebruikers en trok maandelijks meer dan 200.000 Nederlandse bezoekers. Volgens onderzoekscollectief Bellingcat zijn de expliciete video’s op het platform gezamenlijk ruim twee miljard keer bekeken. De deepfake-filmpjes van BN’ers zouden vermoedelijk door Nederlandse gebruikers zijn geüpload, maar de site zelf zou deels in handen zijn van een Canadese internetondernemer met vermeende banden met Russische cybercriminelen, zo meldt het AD.
– Tekst gaat verder onder de video –
Onder druk van het OM: website geblokkeerd
Het Openbaar Ministerie heeft flink druk uitgeoefend om de website aan te pakken. Een woordvoerder van het OM licht toe: “We hebben de website gevraagd hun servers weg te halen uit Nederland. IP-adressen uit Nederland kunnen de website niet meer benaderen.” Dit ingrijpen betekent een belangrijke stap in de strijd tegen onvrijwillige digitale beeldmanipulatie. De blokkade maakt het lastiger voor kwaadwillenden om dit soort video’s te maken en te verspreiden.
BN’ers spreken van opluchting en goed signaal
Verschillende BN’ers die aangifte deden, reageren opgelucht op het nieuws. Olcay Gulsen noemt de afsluiting van de site een enorme overwinning en ziet het als een bevestiging dat aangifte doen zinvol is. “Wat ik vooral fijn vind aan deze situatie is dat aangifte doen heeft geleid tot een adequate actie. Het is vooral een heel goed signaal naar andere mensen, dat ze inderdaad wellicht twee of drie keer nadenken voordat ze dit soort acties doen,” aldus Gulsen.
Ook Hélène Hendriks sluit zich hierbij aan. Ze vindt het een goede stap in de juiste richting en hoopt dat hiermee meer bewustwording ontstaat over de gevaren en impact van deepfake-technologie.
Een belangrijke stap, maar geen definitieve oplossing
Welmoed Sijtsma is eveneens blij met de doorbraak. “Heel goed dat er ingegrepen is, waardoor de drempel hoger wordt om dit soort video’s te maken en te delen. We moeten dit niet normaal vinden met z’n allen.” Toch plaatst de presentatrice ook een kanttekening. “Vaak zijn de video’s die online stonden op MrDeepFakes inmiddels ook door veel andere sites overgenomen. Dus als zo’n video één keer online staat, kom je er niet makkelijk vanaf. Maar goed, alsnog goed nieuws.”
Hoewel de blokkade van MrDeepFakes in Nederland een belangrijke stap is in de strijd tegen deepfake-misbruik, blijft het probleem bestaan zolang soortgelijke video’s elders op het internet circuleren. Slachtoffers zullen daarom alert moeten blijven op de verspreiding ervan en blijven strijden voor strengere regelgeving en handhaving.