Het gesnotter en gehoest om je heen is waarschijnlijk al opgevallen. De griepgolf lijkt steeds groter te worden, en de kans op een officiële griepepidemie wordt met de week aannemelijker. Onderzoeksinstituut Nivel meldt dat het aantal patiënten met griepachtige klachten het hoogste niveau heeft bereikt sinds maart vorig jaar, en dat baart zorgen.
Vorige week bezochten 51 op de 100.000 mensen hun huisarts met klachten zoals koorts, keelpijn en vermoeidheid. Dat is een duidelijke stijging ten opzichte van de week ervoor, waarin dit cijfer nog op 38 per 100.000 lag. In december leek het aantal griepgevallen nog mee te vallen, maar de situatie is nu duidelijk veranderd. Vorig jaar kende Nederland rond dezelfde tijd een vergelijkbare opleving, wat uiteindelijk leidde tot een griepepidemie die tot eind maart duurde.
Ernstige situaties in Spanje en Frankrijk
Buiten Nederland is de situatie in sommige Europese landen nog ernstiger. In Spanje, met name in de regio Catalonië, zijn er maar liefst 365 gevallen per 100.000 inwoners. De ziekenhuizen daar zijn overbelast door het hoge aantal grieppatiënten, al lijkt de piek inmiddels bereikt. In Frankrijk hebben ziekenhuizen ook te maken met overvolle intensive cares. Volgens lokale media is 80 procent van de ernstig zieke patiënten niet gevaccineerd tegen griep.
Lage coronabesmettingen blijven opvallend
Tegenover de stijgende griepcijfers staan opvallend lage coronabesmettingen. Volgens het RIVM blijven de rioolwatermetingen en het platform Infectieradar wijzen op een relatief stabiele situatie. Vorige week meldde slechts 0,2 procent van de gebruikers van Infectieradar een positieve testuitslag, een lichte daling ten opzichte van de week daarvoor.
Toch waarschuwen experts, waaronder viroloog Marion Koopmans, dat Nederland niet achterover kan leunen. Goede voorbereidingen voor een mogelijke toekomstige pandemie blijven noodzakelijk.
Wanneer moet je naar de huisarts?
De meeste mensen herstellen vanzelf van griep met voldoende rust, hydratatie en zo nodig paracetamol. Toch zijn er situaties waarin een bezoek aan de huisarts verstandig is. Medische website Thuisarts adviseert om contact op te nemen als je:
- Steeds zieker wordt;
- Flauwvalt of duizelig bent;
- Pijn op de borst ervaart;
- Suf bent of in de war raakt;
- Benauwd bent of moeite hebt met ademen.
Ook mensen met een verzwakt immuunsysteem door bijvoorbeeld chemotherapie, of mensen met andere ernstige aandoeningen, moeten alert zijn.
Wat kun je doen om gezond te blijven?
Preventie is belangrijk in deze periode. Zorg voor een goede handhygiëne, blijf weg van drukke plekken als je je niet lekker voelt en eet gezond om je immuunsysteem te ondersteunen. Voor kwetsbare groepen blijft vaccinatie een van de meest effectieve manieren om complicaties door griep te voorkomen.
Deze winter lijkt weer een uitdaging te worden voor de gezondheidszorg, maar met de juiste maatregelen kun je je risico’s beperken.