Je wandelt door het leven, soms lichtvoetig, soms zwaar, maar wat als elke stap gepaard gaat met een strijd tegen onzichtbare pijn? Dit is het verhaal van Dearbhail Ormond, een 42-jarige vrouw uit Surrey, wiens pad allesbehalve eenvoudig was.
Bijna twee decennia lang leefde ze met een pijn die zo intens was dat ze meerdere keren flauwviel. Toch bleef haar aandoening, endometriose, lange tijd een raadsel voor de medische wereld.
Een lange pijnlijke reis
Dearbhail was pas 16 toen de eerste symptomen zich aandienden. Beelden van hevige buikpijn, overgeven en ernstig bloedverlies beheersten haar leven. “Het voelde alsof er een touw om mijn maag werd getrokken, steeds strakker en strakker,” vertelt ze.
Talloze keren zakte ze ineen door de pijn, maar keer op keer werd ze geconfronteerd met foute diagnoses. Van prikkelbaar darmsyndroom tot stressgerelateerde klachten, alles passeerde de revue, behalve endometriose.
Endometriose is een toestand waarbij weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit, zoals op de eierstokken en eileiders. Het is een chronische aandoening die een op de tien vrouwen treft en gemiddeld acht jaar kost om te diagnosticeren. De symptomen zijn ernstig en omvatten onder meer intense pijn, moeilijkheden met zwanger worden en pijn tijdens of na seks.
De doorbraak
Na jaren van lijden en 20 verschillende artsen, ontdekte een chirurg eindelijk wat Dearbhail al die tijd had geteisterd. Op 34-jarige leeftijd werd bij haar endometriose vastgesteld, nadat een grote hoeveelheid endometrioseweefsel in haar eierstokken was gevonden. De diagnose was een opluchting, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk vol operaties, waaronder een hysterectomie, om de onhoudbare pijn te bestrijden.
Een wonderbaarlijke wending
Ondanks de sombere voorspellingen van de artsen verwelkomde Dearbhail drie jaar geleden haar dochtertje Aurelie. “Het voelde onwerkelijk, omdat ik na zo’n lange tijd van gezondheidsproblemen mijn lichaam en gezondheid niet meer vertrouwde,” deelt ze. Maar Aurelies komst bewees dat wonderen bestaan en dat hoop nooit opgegeven mag worden.
Geïnspireerd door haar eigen beproevingen heeft Dearbhail frendo opgericht, een startup die zich richt op de gezondheid van vrouwen met endometriose. Frendo biedt een screenings- en volgtool voor endometriose en creëert een gemeenschap waar vrouwen hun symptomen kunnen valideren en bespreken met hun huisartsen.
Met frendo@work heeft Dearbhail ook een ondersteuningsprogramma opgezet voor vrouwen met endometriose op de werkvloer, na zelf een baan te hebben verloren door de nasleep van haar aandoening en operaties.
Haar verhaal is er een van doorzettingsvermogen, hoop en de kracht om verandering teweeg te brengen. Wat zou jij doen als je in Dearbhails schoenen stond? Laat je reactie achter en deel je gedachten over deze inspirerende strijd tegen een onzichtbare vijand. Bron