Wanneer de zon zich vaker laat zien en het leven zich weer naar buiten verplaatst, genieten veel mensen volop van de zomer. Voor wie gevoelig is voor pollen, betekent dit seizoen echter vooral tranende ogen, niesbuien en vermoeidheid.
Eén plant maakt die klachten nog erger dan ze al zijn: de alsemambrosia. Deze snelgroeiende exoot is volop in opmars en kan jouw hooikoortsperiode met maanden verlengen. Verschillende autoriteiten luiden nu de noodklok en roepen tuinbezitters op om in actie te komen.
Een bedreiging voor je gezondheid én zomergenot
De alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia) is een plant die oorspronkelijk niet in ons klimaat thuishoort, maar zich inmiddels stevig heeft weten te vestigen. Waar de meeste pollenplanten in augustus en september al stoppen met bloeien, gaat deze invasieve soort nog vrolijk door tot diep in oktober. Voor mensen met hooikoorts betekent dat twee extra maanden vol klachten als benauwdheid, een verstopte neus, jeukende ogen en vermoeidheid. Daardoor wordt niet alleen je gezondheid, maar ook je zomerse levenskwaliteit aangetast.
Autoriteiten waarschuwen voor de alsemambrosia
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), samen met organisaties zoals FLORON, het Nederlands Instituut voor Biologie en de Wageningen Universiteit, waarschuwt dringend voor deze plant. Ze roepen iedereen op om alert te zijn op de alsemambrosia en hem zo snel mogelijk te verwijderen uit tuinen en plantsoenen.
Niet alleen draagt deze plant bij aan de verlenging van het hooikoortsseizoen, hij verspreidt zich ook razendsnel en verdringt daarbij inheemse soorten. Door zelf in te grijpen, kun je bijdragen aan de bestrijding ervan en voorkom je overlast voor jezelf en anderen in je omgeving.
Zo herken je de alsemambrosia in je tuin
De alsemambrosia valt op door zijn diep ingesneden, varenachtige bladeren die lijken op die van de gewone alsem. Een belangrijk verschil zit in de onderkant van het blad: bij de alsemambrosia is die wit en viltachtig. De plant bloeit met onopvallende, groenige bloemetjes die in aarvormige trossen aan de stengel groeien. Zie je zo’n plant in je tuin, dan is het verstandig om die niet te negeren. Hoe eerder je hem weghaalt, hoe kleiner de kans op verdere verspreiding en klachten.
Verwijderen vraagt om zorgvuldigheid
Als je besluit de plant uit de grond te trekken, doe dat dan met beleid. Draag altijd handschoenen, want de plant kan huidirritaties veroorzaken. Is de alsemambrosia al in bloei? Dan is het verstandig om ook een mondkapje en eventueel een veiligheidsbril te dragen om te voorkomen dat je pollen inademt. Gooi de plant na het uittrekken weg met het restafval, niet in de gft-bak. Dat laatste is belangrijk, omdat de zaden anders mogelijk opnieuw kunnen ontkiemen en zich verder verspreiden via compost.
Een verrassende bron van besmetting ligt in het verleden: vogelvoer. In oudere mengsels zaten vaak zaden van de alsemambrosia. Hoewel het sinds enige tijd verboden is om vogelvoer met deze zaden te verkopen, kunnen ze nog steeds opduiken in tuinen waar vroeger met dit voer gestrooid is. Hou daarom goed in de gaten of je in de buurt van oude voedertafels of vogelhuisjes geen jonge planten van de ambrosia ziet opduiken. Een oplettend oog kan veel ellende voorkomen.
Let ook op andere planten die klachten veroorzaken
De alsemambrosia is niet de enige boosdoener voor hooikoortspatiënten. Sommige veelvoorkomende tuinplanten kunnen net zo goed allergische reacties oproepen. Denk aan struiken zoals meidoorn, duindoorn en taxus, maar ook bomen zoals de linde, tamme kastanje en grove den.
Zelfs planten als katwilg, laurierkers en klimop kunnen vervelende symptomen veroorzaken. Vergeet daarnaast het onkruid niet: brandnetels, paardenbloemen en andere wilde groeiers produceren vaak grote hoeveelheden pollen die ook langdurige klachten kunnen geven.