Na een relatief mild weekend staat een flinke weersomslag voor de deur. De wind draait naar het noordwesten, wat zorgt voor een scherpe daling van de temperatuur. Vanaf dinsdag bereikt koude lucht uit de poolstreken ons land, en daarmee groeit de kans op de eerste sneeuwvlokken van dit seizoen. Bereid je voor op onstuimige dagen en winterse buien.
Dinsdag: storm en winterse buien
Weermodellen voorspellen dat dinsdag een stormdepressie ons land doorkruist. Dit kan leiden tot zware windstoten, en direct daarna volgt een instroom van koude lucht uit het noorden. Boven het relatief warme water van de Noordzee ontstaan talrijke buien, die later op de dag een winters karakter kunnen krijgen. Hagel en smeltende sneeuw behoren tot de mogelijkheden, al is de kans klein dat het landschap direct wit kleurt. De temperaturen blijven overdag net boven het vriespunt en de warme bodem zorgt ervoor dat sneeuw niet blijft liggen.
Waar wordt sneeuw verwacht?
De rest van de week blijft het weer guur, met een koude noordwestenwind die regelmatig buien aanvoert. Tijdens heldere nachten kan het lokaal glad worden door bevriezing, vooral in gebieden waar het kwik richting het vriespunt zakt. De grootste kans op sneeuw vind je in de hogere delen van Nederland, zoals de Veluwe en de Limburgse heuvels. Hier speelt hoogte een belangrijke rol: elke 100 meter hoger betekent gemiddeld tien extra sneeuwdagen per jaar. Ook in regio’s verder van de Noordzee, zoals Twente, de Achterhoek en Nijmegen, is de kans op sneeuw groter. Aan de kust blijft sneeuw voorlopig vrijwel uitgesloten door de invloed van het warme zeewater.
Sneeuw in november: niet ongewoon
Hoewel sneeuw in november vroeg lijkt, is het voor deze tijd van het jaar normaal. Gemiddeld wordt de eerste sneeuwvlok rond 9 november gespot. In het huidige klimaat sneeuwt het in november gemiddeld drie tot vier dagen, vaak in de vorm van natte sneeuw. Ter vergelijking: tussen 1961 en 1990 sneeuwde het in november gemiddeld op acht dagen. Door klimaatverandering is dit aantal in de afgelopen halve eeuw gehalveerd.
Met een koude werkweek voor de boeg is het verstandig om je winterkleding alvast klaar te leggen. Warme handschoenen, een muts en een dikke jas komen goed van pas om je tegen de gure omstandigheden te beschermen. Zorg ook voor extra voorzichtigheid in het verkeer, zeker tijdens de vroege ochtenduren wanneer het lokaal glad kan zijn.