Kelly had zich enorm verheugd op haar zomervakantie. Drie weken naar Zuid-Frankrijk, een bestemming waar ze altijd van had gedroomd. Het vooruitzicht van zonnige dagen, de geur van lavendel en ontspannende wandelingen door pittoreske dorpjes leek haar het perfecte medicijn na een zwaar jaar.
Samen met haar man en dochters wilde ze genieten van de Franse badplaatsen, markten en terrasjes. Helaas liep de vakantie anders dan verwacht, en de realiteit bracht veel teleurstellingen.
De realiteit: zorgen en stress
Op het eerste gezicht zou je denken dat Kelly een heerlijke vakantie had gehad. Haar bruine benen verraden immers zonovergoten dagen. “Het weer was inderdaad goed,” vertelt ze, “maar dat was misschien wel het enige positieve van die drie weken.” De vakantie was bedoeld om te ontsnappen aan de dagelijkse stress, maar dat lukte nauwelijks.
Haar werk was een bron van onrust; een fusie had geleid tot het ontslag van vijftig collega’s, wat voor veel spanning en verdriet zorgde. Hoewel Kelly haar baan behield, kreeg ze veel extra taken, waardoor de druk toenam.
De stress stopte echter niet bij haar werk. Ook thuis voelde Kelly zich vaak uitgeput door de zorg voor haar moeder, die aan Alzheimer lijdt. Als mantelzorger draagt ze een zware last, en de zorg om haar moeder vroeg voortdurend om haar aandacht. “Soms heb ik de kracht gewoon niet meer,” geeft Kelly eerlijk toe. De vakantie leek een welkome ontsnapping, maar dat bleek helaas niet het geval.
De reis begint met files en teleurstellingen
Vol goede moed stapten Kelly en haar gezin midden in de nacht in de auto, op weg naar de Côte d’Azur. Al snel sloeg de stemming om toen ze in Nederland al in een file belandden door wegwerkzaamheden. Het duurde uren voordat ze eindelijk op de route du soleil kwamen, en ook daar stonden ze weer stil in de brandende zon.
“Met zijn vieren in een stilstaande auto in de hitte zorgt niet voor een vrolijke stemming,” zegt Kelly. Toen ze uiteindelijk op de camping aankwamen, bleek hun gereserveerde plek veel kleiner dan verwacht. Bovendien stonden ze dicht op hun buren, een Frans gezin met drie kleine kinderen die elke ochtend om zes uur al wakker waren en veel herrie maakten.
Tot overmaat van ramp maakten deze buren al snel vrienden met andere Fransen, en elke nacht bleef het gezellig en luidruchtig tot diep in de nacht. Voor Kelly, die juist nachtrust nodig had, was dit een groot probleem.
Drie dagen ziek en geldzorgen
De eerste drie dagen van de vakantie bracht Kelly door in bed, ziek van de stress die zich eindelijk een uitweg vond. “Ik had enorme hoofdpijn en voelde me beroerd,” vertelt ze. “Mijn lichaam moest duidelijk afreageren.” Na drie dagen probeerde ze weer van de vakantie te genieten en ging met haar gezin naar het strand.
Daar wachtte echter opnieuw een onaangename verrassing: veertig euro voor vier drankjes op een strandterras. “Op die manier ging het wel heel snel met ons geld,” vertelt Kelly. Dit leidde tot een knallende ruzie met haar man en dochters, die vonden dat ze moest ophouden met zeuren.
Ze herinnerden haar eraan dat ze op vakantie waren en dat het niet om geld moest draaien. Maar voor Kelly was het niet zo simpel: “Ik werk me een slag in de rondte om deze vakantie mogelijk te maken. Ik heb geen geldboompje in de tuin staan.”
Thuis aangekomen: de teleurstelling blijft
Ondanks alle tegenslagen probeerde Kelly toch nog wat van de vakantie te maken. Ze kocht een lekker Frans luchtje voor zichzelf en kleine cadeautjes voor haar moeder. Ook genoot ze van enkele zonnige dagen op het strand. Maar toen ze eenmaal thuis was, verdween het vakantiegevoel direct.
Haar moeder vond de cadeautjes niets, het luchtje rook in Nederland helemaal niet zo lekker als in Frankrijk, en bij thuiskomst regende het pijpenstelen. De vakantie, die haar 6.000 euro had gekost, voelde als een grote teleurstelling. “Ik vraag me echt af waaraan ik dit heb verdiend,” zegt Kelly met een zucht.