Chantal Janzen is al jaren een vaste waarde in het televisielandschap en behoort tot de bekendste gezichten van RTL 4. Toch valt het steeds vaker op dat veel van haar programma’s de verwachtingen niet waarmaken. Hoewel haar naam ooit garant stond voor uitstraling en bekendheid, laat haar recente kijkcijfergeschiedenis vooral een reeks teleurstellingen zien. En toch blijft de zender haar nieuwe formats toevertrouwen, zelfs als eerdere pogingen weinig indruk wisten te maken.
Volgende week zaterdag keert Play That Song… Again! terug op televisie, met Chantal Janzen als presentatrice. Het gaat om een eenmalige special waarmee RTL 4 het programma nieuw leven probeert in te blazen. Maar of dat de juiste keuze is, valt te betwijfelen. Chantal krijgt opnieuw het vertrouwen, ondanks een reeks eerdere programma’s die nauwelijks publiek trokken. De vraag is of dit experiment beter uitpakt dan de vorige.
Mediacritici twijfelen aan haar aantrekkingskracht
Mediacriticus Victor Vlam uitte recent zijn twijfels in de podcast De Communicado’s. Hij stelt: “Ik dacht bij mezelf: Chantal Janzen gaat het presenteren, is dat nou een reden om dat programma te gaan kijken? En ik denk dat het eerlijke antwoord is: nee, absoluut niet. Dat is anders dan bij Linda de Mol in haar hoogtijdagen.” Daarmee zet hij vraagtekens bij de aantrekkingskracht van Chantal als presentatrice en haar vermogen om kijkers te overtuigen om in te schakelen.
Vertrouwen van kijkers lijkt te ontbreken
Volgens Vlam ontbreekt bij Chantal iets wat voor televisiemakers cruciaal is: geloofwaardigheid als kwaliteitsmerk. “Een van de dingen die Chantal Janzen absoluut niet heeft, is dat je denkt van: als zij het presenteert, is dat een soort van kwaliteitsstempel. (…) Ze heeft één groot probleem: ze heeft extreem veel flops op haar naam.”
Co-host Lars Duursma sluit zich daarbij aan en zegt: “Ja, dus dat straalt negatief op haar af, omdat je er dan eigenlijk niet van op aan kunt dat als je een programma van haar kijkt, dat je dan een leuke avond gaat hebben.” Het beeld dat ontstaat, is dat de kijker steeds minder vertrouwen heeft in haar vermogen om een programma te dragen.
Rij van geflopte formats groeit gestaag
De lijst met programma’s die onder leiding van Chantal Janzen niet tot een succes werden, groeit gestaag. Zo wist De Piano nauwelijks publiek te trekken. Fout Maar Goud verdween bijna geruisloos uit de programmering. Andere titels zoals Blow Up, All Together Now, Time to Dance, Doe Het Lekker Zelf, Janzen & Van Dijk en Beat the Best wisten evenmin indruk te maken. Vlam benoemt: “De ene na de andere,” en benadrukt dat er naast deze grote flops ook nog veel titels zijn die slechts ‘oké’ scoorden. De rode draad is duidelijk: veel projecten slaan niet aan.
Gevoel voor succes lijkt te ontbreken
Wat bij Chantal ontbreekt, is het feilloze aanvoelen van wat de gemiddelde kijker wil zien. Linda de Mol had dat instinct in haar beste jaren. Zelfs bij twijfelachtige formats wist zij het publiek vaak voor zich te winnen. Bij Chantal ontbreekt dat fingerspitzengefühl volledig. Elk nieuw project voelt eerder als een gok dan als een strategisch goed doordacht plan. Dat gebrek aan gevoel maakt het lastig om te voorspellen of een nieuw programma het wel gaat redden.
Chantal Janzen heeft haar wortels in het theater, een wereld die wezenlijk anders werkt dan televisie. Victor Vlam denkt dat daarin een deel van het probleem ligt. “Haar echte liefde is volgens mij theater en daarom heeft ze denk ik ook gewoon minder met de televisiewereld en is ze minder goed in het doorzien van wat nou wel werkt en wat minder goed werkt.” Door die afstand lijkt ze minder aansluiting te vinden bij de verwachtingen van de doorsnee televisiekijker. Een theaterliefhebber weet wat werkt op het podium, maar dat vertaalt zich niet altijd goed naar de huiskamer.
Hoe lang blijft RTL 4 haar de kans geven?
De vraag die blijft hangen is hoeveel geduld RTL 4 nog heeft. In een wereld waarin kijkcijfers allesbepalend zijn, is het zeldzaam dat iemand zo vaak mag terugkomen na tegenvallende resultaten. Toch blijft Chantal kansen krijgen, mogelijk vanwege haar lange staat van dienst of populariteit buiten de kijkcijfers om. Maar die loyaliteit komt met risico’s. Kijkers haken steeds vaker af, en het is nog maar de vraag of dat ooit zal omkeren.