Kim verdient ongeveer 1.800 euro per maand, maar haar huur bedraagt al 1.100 euro. Wanneer ze alle vaste lasten, zoals nutsvoorzieningen, abonnementen en verzekeringen, heeft betaald, blijft er slechts een klein bedrag van ongeveer 120 tot 125 euro over. “Daar moet ik van eten en ook nog van tanken. Eigenlijk begin ik elke maand met een verlies van ongeveer 240 euro,” vertelt ze aan de Telegraaf.
Kim werkt 28 uur per week en zou meer kunnen werken, maar dat zou betekenen dat ze haar kindertoeslag verliest. Ze ontvangt momenteel ongeveer 300 euro per maand aan toeslag, maar als ze meer gaat werken, vervalt deze toeslag, waardoor ze financieel nog slechter af zou zijn.
Na het einde van haar relatie keerde Kim terug naar Wilnis, waar haar ouders wonen. Ze moesten haar helpen met de kinderen. Het vinden van een betaalbare woning daar was echter niet makkelijk. “Ik zit in een benarde situatie. Ik woon hier verplicht omdat ik anders geen dak boven mijn hoofd heb.”
Ondanks dat ze werkt en zich aan alle regels houdt, kan Kim niet rondkomen. Haar gezin is afhankelijk van de Voedselbank. Het is schrijnend dat er in Nederland werkende mensen zijn die slechter af zijn dan mensen met een lager inkomen.
Kim had nooit verwacht in deze situatie terecht te komen. “Nee, nee, nee. Dit is onhoudbaar. Ik ben een hardwerkende vrouw, maar ik kan gewoon niet rondkomen,” zegt ze. De situatie van Kim is een voorbeeld van de groeiende groep ‘werkende armen’ in Nederland. Een probleem dat steeds vaker voorkomt en vraagt om aandacht en oplossingen. Bekijk de video hieronder: