In Nederland stijgt het aantal mensen dat kampt met een burn-out. Stressfactoren uit het gezinsleven, de werkomgeving, sociale interacties en de maatschappelijke druk dragen hieraan bij. Een burn-out heeft niet alleen diepgaande gevolgen voor de betrokkene, maar ook voor hun partners.
Vaak wordt het effect op de partner over het hoofd gezien. Wanneer je naaste een burn-out doormaakt, is het natuurlijk dat je er wilt zijn om te ondersteunen. Dit kan echter leiden tot een situatie waarin de partner zichzelf wegcijfert, probeert alle lasten op zich te nemen en op de tenen loopt om de ander te ontzien.
Een persoon met een burn-out kan snel geïrriteerd raken, boos worden of zich terugtrekken. Hoe zorg je er dan voor dat je als partner ook overeind blijft?
Strategieën naast een partner met een burn-out
Daphne Geerts, oprichter van ‘Aandacht voor Jezelf’ en expert in mindfulness en zelfzorg, biedt inzichten om als partner sterk te blijven naast iemand met een burn-out. Daphne, die zelf diverse relevante opleidingen heeft gevolgd, benadrukt het belang van zelfzorg en het bewaken van je eigen grenzen.
Ze legt uit dat we van nature geneigd zijn om de redder in nood te spelen. We plaatsen onszelf vaak op de achtergrond om de ander te helpen. Dit kan leiden tot een situatie waarin beide partners zich niet goed voelen. “Het constante streven om iemand te redden, eist veel energie en kan beide partners uitputten,” zegt ze.
Uitdagingen in communicatie en ondersteuning
Communicatie kan lastig zijn wanneer een partner een burn-out heeft. Partners kunnen zich terugtrekken in hun eigen ‘cocon’ om met de situatie om te gaan. Daphne adviseert om echt naar elkaar te luisteren en te vertrouwen op wat de ander aangeeft te kunnen of willen doen. Het stellen van grenzen en het actief luisteren naar elkaars behoeften zijn cruciaal.
Fouten maken is menselijk, en het is belangrijk dat de partner zonder burn-out vertrouwen heeft in de ander. Dit betekent dat je de persoon met de burn-out de ruimte geeft om zelf hulp te zoeken en grenzen te stellen.
De weg naar wederzijds geluk
Voor de partner is het essentieel om tijd voor zichzelf te nemen en te zorgen voor eigen welzijn. Dit is niet alleen heilzaam voor de partner zelf, maar ook een krachtig voorbeeld voor de persoon met de burn-out. Door samen tijd in te plannen voor leuke activiteiten, blijven jullie met elkaar in verbinding en houden jullie de relatie sterk en positief.
Daphne’s benadering benadrukt het belang van samenwerking, begrip en empathie binnen de relatie. Zelfzorg, wederzijds respect en open communicatie zijn sleutels tot een gezonde dynamiek, zelfs in tijden van burn-out. Het onthouden dat je samen sterk staat en gezamenlijk door deze periode heen kunt komen, biedt hoop en perspectief voor beide partners.