Iedereen heeft het weleens meegemaakt: je wandelt rustig langs de stoep, en ineens voel je een koude golf water over je schoenen of broek spatten. De boosdoener? Een auto die, zonder na te denken, door een diepe plas rijdt en voorbijgangers natmaakt.
Verrassend genoeg kun je in sommige gevallen een schadevergoeding claimen. In dit artikel leggen we uit hoe de wet dit regelt, wanneer je recht hebt op vergoeding, en hoe je dit aanpakt.
Wanneer is de bestuurder aansprakelijk?
Volgens de Nederlandse wetgeving kan een bestuurder soms aansprakelijk zijn voor schade veroorzaakt door het natmaken van voetgangers of fietsers. In zulke situaties kijkt het rechtssysteem vooral naar de omstandigheden en de mate van voorzichtigheid die van een bestuurder verwacht mag worden.
Het uitgangspunt is dat iedereen zoveel mogelijk moet voorkomen dat anderen door hun gedrag schade lijden – ook bestuurders. Als een bestuurder te hard door een plas rijdt zonder te letten op voetgangers, kan dit als nalatig worden beschouwd.
Bestuurders moeten in hun rijgedrag rekening houden met voetgangers of fietsers en voorzichtig rijden, vooral wanneer plassen op de weg aanwezig zijn. Rijgedrag dat getuigt van onvoorzichtigheid kan juridische gevolgen hebben, vooral wanneer iemand doorweekt raakt door hun nalatige handelen.
Schadevergoeding: Ja, het kan
Er zijn meerdere situaties waarin voetgangers met succes schadevergoedingen hebben ontvangen van onvoorzichtige bestuurders. De juridische basis ligt in de redelijkheid: kon de bestuurder redelijkerwijs voorkomen dat iemand nat werd? Als de automobilist door simpelweg te vertragen of uit te wijken een nat incident had kunnen voorkomen en dat naliet, is de kans aanwezig dat je als voetganger een schadeclaim kunt indienen.
In enkele gevallen kan zelfs psychische schade, veroorzaakt door de schrikreactie van zo’n plotselinge natte golf, meetellen bij de schadevergoeding. Stress of angst als gevolg van zo’n onverwacht voorval kan onder bepaalde omstandigheden ook als schade worden aangemerkt.
Hoe dien je een claim in?
Denk je recht te hebben op een vergoeding? Dan is het belangrijk om enkele stappen te volgen die je kans op succes vergroten. Documenteer de situatie zo snel mogelijk. Maak bijvoorbeeld foto’s van de locatie en je doorweekte kleding en schoenen. Als er getuigen aanwezig zijn, vraag hen om hun contactgegevens zodat ze je kunnen ondersteunen.
Noteer ook, indien mogelijk, het kenteken van de auto en neem contact op met de bestuurder of diens verzekeringsmaatschappij. Vaak kun je via de verzekeraar een schadeclaim indienen. Overweeg ook om een juridisch adviseur in te schakelen die kan helpen je kansen op een succesvolle uitkomst te vergroten.
Wees voorbereid op tegenstand
Het indienen van een schadeclaim is niet altijd eenvoudig, vooral omdat je vaak moet aantonen dat de bestuurder onzorgvuldig heeft gehandeld en kon voorzien dat je nat zou worden. Bestuurders kunnen zich soms verdedigen met de bewering dat ze geen fout hebben gemaakt, wat kan leiden tot langdurige discussies.
Daarom is het van belang een gedetailleerd dossier te hebben, ondersteund door sterke bewijzen zoals foto’s en getuigenverklaringen. Geduld en professionaliteit in je contact met de bestuurder of verzekeraar vergroten je kans op succes aanzienlijk.
Onbekendheid bij bestuurders
Veel bestuurders weten niet dat ze verantwoordelijk kunnen zijn voor het natspatten van voetgangers, wat deels verklaart waarom dergelijke schadeclaims zelden voorkomen. In tegenstelling tot regels over snelheid en parkeren, is aansprakelijkheid bij het natspatten van voetgangers minder bekend.
Hopelijk draagt dit artikel bij aan meer bewustwording voor zowel bestuurders als voetgangers.
Door bewust om te gaan met deze situaties kunnen we samen bijdragen aan een veiligere en vriendelijkere omgeving voor iedereen op de weg.