Ziekenhuizen in China worden momenteel overspoeld door patiënten met het humaan metapneumovirus (HMPV). Beelden van volle wachtkamers en overvolle afdelingen wekken bezorgdheid, maar de Chinese autoriteiten benadrukken dat de situatie minder ernstig is dan vorig jaar.
Het virus, dat symptomen veroorzaakt zoals hoesten, koorts en een verstopte neus, wordt vooral doorgegeven via druppeltjes in de lucht of contact met besmette oppervlakken.
Geen vergelijking met Covid-19
Professor Jill Carr, viroloog aan het College of Medicine and Public Health van Flinders University in Adelaide, stelt gerust. Ze benadrukt dat de huidige HMPV-uitbraak niet te vergelijken is met de wereldwijde crisis veroorzaakt door Covid-19. “Dit virus is niet nieuw voor mensen. Het heeft al eerder infecties veroorzaakt en de medische gemeenschap heeft veel kennis over de genetische diversiteit en epidemiologie van HMPV,” legt Carr uit.
De situatie is fundamenteel anders dan bij Covid-19, dat voortkwam uit een oversprong van dier op mens en zich razendsnel verspreidde doordat er geen bestaande immuniteit in de gemeenschap was. “We hebben nu gevestigde testmethoden en inzicht in de impact van HMPV op de longen, wat niet het geval was in de beginfase van Covid-19,” voegt ze toe.
Wereldwijde monitoring en toenemende gevallen
Ook buiten China wordt de situatie nauwlettend gevolgd. In het Verenigd Koninkrijk toont recente data van de UK Health Security Agency aan dat tien procent van de kinderen die werden getest op luchtweginfecties in ziekenhuizen positief bleek voor HMPV. Hoewel gevallen ook zijn gemeld in Australië, is de verspreiding daar beperkt vanwege het zomerse weer, dat zorgt voor meer buitenactiviteiten en goed geventileerde huizen.
Virologen benadrukken dat HMPV geen nieuw virus is. Het werd voor het eerst gedetecteerd in 2001 in Nederland. Dankzij jarenlange ervaring met het virus is de wereld beter voorbereid om HMPV-uitbraken aan te pakken dan bij het plotselinge opkomen van Covid-19.
Symptomen en diagnose
De symptomen van HMPV lijken op die van een verkoudheid, waaronder hoesten, koorts, neusverstopping en vermoeidheid. Sommige patiënten melden ook kortademigheid, keelpijn of een huiduitslag. Hoewel het niet standaard is opgenomen in zorgtests, kan HMPV worden vastgesteld via een wattenstaafje en PCR-test.
De medische wereld blijft alert, maar volgens experts vormt het virus momenteel geen wereldwijde bedreiging. “De omstandigheden zijn totaal anders dan tijdens de Covid-pandemie, zowel in termen van de ernst van het virus als onze capaciteit om het te bestrijden,” concludeert professor Carr.
Met voortdurende monitoring en wetenschappelijke inzichten blijft de impact van HMPV beheersbaar, aldus de experts. Het virus lijkt weliswaar op te leven in sommige regio’s, maar het vormt geen acute dreiging voor de wereldgezondheid.