De eerste aflevering van Kerst met de Bauers wist weer miljoenen kijkers te trekken en werd geprezen om de warme, feestelijke sfeer. De bekende familie straalt saamhorigheid en gezelligheid uit, precies wat je verwacht van een kerstspecial. Toch worden er nu kritische vragen gesteld over de echtheid van wat kijkers te zien krijgen. AD-columniste Angela de Jong heeft in haar nieuwste analyse een aantal opvallende punten naar voren gebracht.
De magie van kerst of zorgvuldig geregisseerde televisie?
Angela de Jong, bekend om haar scherpe kijk op televisieproducties, twijfelt sterk aan de spontaniteit van de kerstspecial. In haar column schrijft ze dat veel scènes geregisseerd en ingestudeerd lijken. Een specifiek moment waarin de familie Bauer kerstinkopen doet in een tuincentrum, trok direct haar aandacht.
“Frans Bauer, die normaal bekendstaat om zijn echtheid, maakt een opmerking die overduidelijk voorbereid is. Hij zegt: ‘Zo ben je de ster in Rotterdam, zo loop je met je vrouw in het tuincentrum.’ Het klonk alsof het rechtstreeks uit een script kwam,” schrijft Angela. Volgens haar wijst dit op een zorgvuldig geplande scène waarbij spontane emoties en reacties zijn ingeruild voor geregisseerde televisie.
Familie Bauer als castleden
Niet alleen Frans wordt door Angela bekritiseerd; ook andere familieleden krijgen een veeg uit de pan. Zoon Christiaan wordt genoemd vanwege zijn opvallende gezichtsuitdrukkingen. “Het lijkt alsof iedereen zich bewust is van de camera en speelt voor de kijkers,” merkt Angela op. Het authentieke en ongepolijste waar kijkers op hopen, wordt volgens haar ingeruild voor een show waarbij elke beweging is voorbereid.
Angela sluit haar column af met een direct advies aan de familie: “Blijf gewoon lekker prutsen met kerstlichtjes, maar doe dat zonder camera’s de komende jaren. Het is geloofwaardiger als het niet allemaal zo gemaakt voelt.”
Reality-tv of geregisseerde realiteit?
De onthullingen over Kerst met de Bauers zijn niet uniek in de wereld van reality-tv. Eerder al deden kandidaten van programma’s als Steenrijk, Straatarm en B&B Vol Liefde soortgelijke uitspraken. Ook bij Boerderij van Dorst werd bekend dat sommige situaties, zoals maaltijden die zogenaamd werden bereid door gasten, in werkelijkheid helemaal niet zo spontaan waren. Deze inzichten maken duidelijk dat veel ‘realiteit’ in reality-tv vaak zorgvuldig is georkestreerd.
Voor veel kijkers doet dit geen afbreuk aan het kijkplezier. De gezellige kerstsfeer en het samenzijn blijven aantrekkelijk, zelfs als bepaalde scènes minder spontaan blijken. Maar voor fans die hopen op een eerlijke en ongefilterde blik in het leven van hun idolen, kunnen deze onthullingen een teleurstelling zijn.
Is dit het einde van ‘echte’ reality-tv?
Het succes van Kerst met de Bauers laat zien dat kijkers zich graag onderdompelen in de feestelijke wereld van de familie. Toch werpen de kritische noten van Angela de Jong en eerdere onthullingen over andere programma’s de vraag op hoeveel echtheid er nog zit in reality-tv. Voor de Bauers is het de uitdaging om het vertrouwen van hun kijkers te behouden, juist nu er twijfels ontstaan over wat zich werkelijk achter de schermen afspeelt.
Met Kerst met de Bauers blijft de familie onmiskenbaar een vaste waarde op de Nederlandse televisie, maar de discussie over authenticiteit in reality-tv lijkt nog lang niet voorbij.
Bekijk de video hier: