Het schrappen van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven door RTL 4 heeft de gemoederen flink beziggehouden. Voor kijkers en betrokkenen kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. Froukje de Both, jarenlang het gezicht van het programma, liet weten stomverbaasd te zijn.
Toch is er niet bij iedereen begrip voor haar reactie. Rob Verlinden, die ooit het fundament legde onder het merk Eigen Huis & Tuin, spaart haar in zijn oordeel allerminst. Volgens hem had Froukje het einde al veel eerder kunnen zien aankomen.
Dagtelevisie verliest opnieuw terrein
Dagelijkse lifestyleprogramma’s als Lekker Leven hebben het al langer moeilijk op de commerciële zenders. Waar ooit een breed publiek trouw afstemde op dit soort shows, slinkt de kijkersgroep de laatste jaren flink. RTL 4-baas Peter van der Vorst gaf eerder aan dat het programma financieel niet meer rendabel was. Een harde maar duidelijke conclusie: het programma leverde niet genoeg op.
Daarmee werd de stekker eruit getrokken. Froukje en haar team werden overvallen door het besluit en lieten in de media weten aangeslagen te zijn. Toch is er niet overal evenveel sympathie voor die schrikreactie.
Verlinden vindt de verbazing onbegrijpelijk
Rob Verlinden spreekt zich in het weekblad Party zonder omwegen uit over het plotselinge einde van Lekker Leven. Volgens hem is het naïef dat Froukje verrast was. “Nee, niet echt,” antwoordt hij op de vraag of hij het verdwijnen van het programma zag aankomen. Zijn verbazing geldt vooral het aantal mensen dat aan het programma meewerkte. “Ik was bijvoorbeeld stomverbaasd toen ik hoorde dat er zo’n honderd man bij dit programma zijn betrokken. Ik wist niet wat ik hoorde!”
Daarmee legt Rob de vinger op de zere plek: het enorme productieteam. Hij vergelijkt het met zijn eigen tijd, toen Eigen Huis & Tuin met maximaal veertig medewerkers werd gemaakt. “Maar dat was dan wel een uitzondering,” zegt hij. Een team van honderd mensen noemt hij simpelweg te duur. Volgens hem kan een programma met zulke personeelskosten alleen maar verlies lijden. “Ik loop al lang genoeg mee in dit wereldje om dat te kunnen beoordelen,” voegt hij daaraan toe.
‘Commerciële keuzes zijn soms onvermijdelijk’
Rob vindt dat Froukje beter had moeten begrijpen hoe de commerciële televisie werkt. Volgens hem ligt de reden voor het stopzetten van het programma overduidelijk in het financiële plaatje. “Het is gewoon op basis van het financiële plaatje ten onder gegaan. RTL is een commerciële zender en wanneer een programma niets oplevert, dan gaat de stekker eruit.” Met die woorden onderstreept hij dat emotionele betrokkenheid geen rol speelt bij zenderbeslissingen.
De zender wil nu eenmaal programma’s uitzenden die zowel inhoudelijk als commercieel presteren. Als de opbrengsten uitblijven, is er volgens Rob geen ruimte voor loyaliteit. Zijn analyse is zakelijk en direct, iets wat haaks staat op de emotionele reacties die Froukje en haar collega’s eerder uitten in de media.
Wat Rob ook opvalt, is de samenstelling van het kijkerspubliek. De reacties uit verzorgingshuizen bevestigen voor hem een trend die al langer speelt: het programma spreekt vooral ouderen aan. “Ik hoorde ze op tv vertellen dat ze zijn gebeld door verzorgingshuizen die het vreselijk vinden dat het programma stopt. Dan denk ik: verzorgingshuizen? Dan heeft RTL dus zeker een goede beslissing genomen!” Met die opmerking zet hij vraagtekens bij de relevantie van het programma voor het bredere publiek van RTL 4.
De uitspraken van Rob zijn scherp, maar illustreren wel de harde realiteit van de televisiewereld. Kijkcijfers, doelgroepen en rendement wegen zwaar. Een programma met beperkte aantrekkingskracht en hoge productiekosten heeft weinig kans om lang op zender te blijven.
Geen fan van de opvolgers
Rob Verlinden bekijkt het programma zelf nauwelijks. Volgens hem is het zelfs beter om je niet te verdiepen in je opvolgers. “Ik keek zelf eigenlijk ook nooit naar hun programma. Ik vind dat je überhaupt nooit naar je opvolger moet kijken.
Ik denk dat ik in al die jaren misschien twee keer heb gekeken.” Zijn afstand tot het programma is dus niet nieuw. Hij voelt zich niet verbonden met wat er na zijn vertrek met het merk is gebeurd, en die kritische houding blijkt ook uit zijn uitspraken.
Toch is het vooral zijn onbegrip voor Froukje’s verbazing die blijft hangen. “Nogmaals, dat Hugo en Froukje het einde van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven niet hebben zien aankomen, dat begrijp ik echt niet,” stelt hij nadrukkelijk. Daarmee sluit hij zijn commentaar af zoals hij het begon: zonder opsmuk, met de blik van een doorgewinterde televisiemaker.