Met toenemende zorgen over rampen, oorlog en andere noodsituaties, ondernemen ook supermarkten en essentiële winkels stappen om voorbereid te zijn op het onverwachte. Het gaat niet alleen om hamsteren door klanten, maar vooral om de continuïteit van de voedselvoorziening en basisbehoeften in tijden van crisis.
Berichten over mogelijke burgerconflicten, een versterkte dienstplicht en een tekort aan middelen en mankracht in het leger hebben de urgentie voor noodvoorbereidingen vergroot. Premier Mark Rutte waarschuwde eerder al dat Rusland binnen vier tot vijf jaar een serieuze bedreiging voor de NAVO kan vormen. Deze geluiden dragen bij aan de algemene bezorgdheid, waardoor ook prepshops – winkels die gespecialiseerd zijn in noodpakketten – een toename in vraag zien.
Tegelijkertijd roept de overheid burgers op om overlevingspakketten aan te schaffen. Nu sluiten supermarkten en essentiële winkels zich aan bij deze golf van voorbereiding. Volgens het AD worden er begin volgend jaar speciale noodscripts opgesteld om beter voorbereid te zijn op situaties zoals stroomstoringen, overstromingen of zelfs oorlog.
Samenwerking met overheid en Defensie
Om de voorbereidingen effectief te maken, zoeken supermarkten samenwerking met Defensie, het ministerie van Economische Zaken en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De branche wil niet alleen de logistiek en bevoorrading tijdens crises verbeteren, maar ook hamstergedrag van klanten zoveel mogelijk voorkomen. Dit laatste is essentieel om chaos in winkels te vermijden en een eerlijke verdeling van goederen te waarborgen.
Ondersteuning van de overheid noodzakelijk
Patricia Hoogstraaten, van de brancheorganisatie Vakcentrum voor zelfstandig retailondernemers, benadrukt dat de sector hulp van de overheid nodig heeft. “We kunnen langdurige, grootschalige situaties niet alleen oplossen of ons daarop volledig zelfstandig voorbereiden. Veel winkels kampen nu al met financiële problemen en hebben moeite om het hoofd boven water te houden,” zegt Hoogstraaten. Investeringen zoals de aanschaf van noodaggregaten zijn voor veel ondernemers onhaalbaar zonder steun.
Het is vooral voor zelfstandige retailers cruciaal dat er een plan komt waarbij overheidssteun wordt ingezet om hen operationeel te houden in tijden van crisis. De focus ligt op samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid om zowel consumenten als ondernemers te beschermen.
Prijsdruk en uitdagingen in de sector
De druk op supermarkten neemt al langer toe, niet alleen door mogelijke crisissituaties, maar ook door stijgende prijzen. Eerder berichtte Metro dat grote multinationals, en niet de supermarkten zelf, vaak de vruchten plukken van prijsverhogingen. Dit maakt het voor kleinere ondernemers nog lastiger om extra kosten te dragen.
Met de noodscripts en een mogelijke samenwerking met de overheid lijkt de supermarktbranche een belangrijke stap te zetten richting betere voorbereiding op onvoorziene omstandigheden. Toch blijft de vraag hoe snel en effectief deze plannen werkelijkheid worden.