Heb je een passie voor het verkopen van vintage kleding via platforms zoals Vinted en Marktplaats? Dan is er iets belangrijks dat je moet weten. Vanaf het begin van 2024, houdt de Belastingdienst de activiteiten op deze digitale marktplaatsen scherper in de gaten.
Een bepaalde grens is vastgesteld waaronder je zonder zorgen kunt blijven verkopen. Maar ga je hier overheen, dan is het tijd om na te denken of je misschien als ondernemer wordt gezien.
Wat is er veranderd
De regels zelf zijn niet nieuw sinds 1 januari 2024, maar de focus van de Belastingdienst op online verkoopactiviteiten is intensiever geworden. Het doel? Het voorkomen van ongemerkte bedrijfsvoering en het ontduiken van belasting.
Vooral voor verkopers die aanzienlijke bedragen binnenhalen, is het nu zaak alert te zijn. Overstijg je een bepaald omzetbedrag, dan kan het zijn dat je belasting moet afdragen, afhankelijk van of je officieel als ondernemer gekwalificeerd wordt.
Grens voor belastingvrij verkopen
Het verscherpte toezicht is eigenlijk vrij rechttoe rechtaan. Verkoop je voor meer dan €2.000 per jaar of meer dan 30 items, dan worden je gegevens automatisch doorgestuurd naar de Belastingdienst door platforms zoals Vinted en Marktplaats. Deze maatregel is bedoeld om zicht te houden op wie mogelijk de belastingregels overtreedt, gebaseerd op de informatie van de digitale marktplaatsen zelf.
Europese Richtlijn DAC7
Deze wijzigingen zijn onderdeel van de bredere Europese inspanningen om belastingontduiking tegen te gaan, ingekaderd door de Europese Richtlijn DAC7. Deze richtlijn, aangenomen in 2021, vereist dat digitale platforms vanaf 2024 rapporteren over de verkopen van het voorgaande jaar.
Het is een poging om belastingontduiking op Europees niveau aan te pakken en zorgt ervoor dat verkopers die significant via deze kanalen verkopen, mogelijk onder de loep worden genomen.
Hoe weet je of je belasting moet betalen?
Niet iedereen die een melding krijgt, moet ook daadwerkelijk belasting betalen over de verkopen. Het is afhankelijk van of je als ondernemer wordt beschouwd en of je daadwerkelijk winst maakt met je verkopen.
Verkoop je slechts af en toe wat items uit je persoonlijke vintage collectie? Dan kun je waarschijnlijk zonder zorgen doorgaan. Het is echter cruciaal om dit goed te verifiëren op de officiële website van de Belastingdienst, om te garanderen dat je jouw vintage parels belastingvrij kunt blijven aanbieden.
Vintage kleding
Het online verkopen van vintage kleding kan een leuke en lucratieve hobby zijn, of zelfs uitgroeien tot een bedrijf. Met de nieuwe aandacht van de Belastingdienst is het echter belangrijker dan ooit om je bewust te zijn van de regels die gelden. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en blijf genieten van het delen van je unieke stijl met de wereld, terwijl je binnen de lijnen van de wet blijft.
Ben je het eens met het bedrag van 2000 euro? Laat het ons weten door een reactie op Facebook te plaatsen.