Het belang van grenzen kennen
Contextueel systeemtherapeut Nance Folmer – van Heck benadrukt het belang van grenzen kennen. “Weet je voldoende waar je grenzen liggen? Als dat niet zo is, zou je die eerst beter moeten leren kennen en erover moeten praten.”
Het voorbeeld voor kinderen
Van Heck vindt dat Sanne zich moet uitspreken. “Kinderen voelen spanningen aan. Als we ze leren dat we zwijgen bij conflicten, wat leren we hen dan? Een open gesprek met je schoonouders en jezelf daarbij kwetsbaar opstellen kan verhelderend werken.”
Problemen niet onder het tapijt vegen
Van Heck begrijpt dat het uit de weg gaan van moeilijke gesprekken aantrekkelijk kan lijken. “Echter, het aangaan van deze gesprekken kan veel inzicht geven. Tijdens een ongemakkelijk moment, zoals het Oud en Nieuw diner, zou je elkaar kunnen aankijken en denken ‘worden we hier gelukkig van?’. Het kan verhelderend zijn om die diepere laag te verkennen.”
De rol van kwetsbaarheid
Van Heck, zelf wonend naast haar schoonouders, weet hoe lastig familiedynamieken kunnen zijn. “Wees open over je gevoelens. ‘Merk ik vijandigheid bij jullie op? Dat raakt me’. De steun van je partner is ook cruciaal. Misschien kan hij of zij jou begrip geven en helpen in de omgang? Als je kiest voor afstand van je schoonouders, neem je ook afstand van een deel van je partner. Durf dit samen aan te pakken.”
Het belang van dialoog
“Vraag jezelf af: wat voor voorbeeld geef ik mijn kinderen? Wil je later uitleggen waarom ze hun grootouders niet meer zien vanwege vermeende vijandigheid? ‘Mam, heb je hierover met oma gesproken?’ Wat als je kind dat vraagt? Durf de dialoog aan te gaan, wees open. Vaak zijn mensen zich niet bewust van hun uitstraling. Een gesprek kan verhelderen.”
Bron: Telegraaf