De zomervakantie staat voor de deur. Voor velen betekent dit het moment om de koffers te pakken en eropuit te trekken. Echter, niet alle Nederlanders hebben deze luxe, blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Hier lees je hoeveel Nederlanders thuisblijven vanwege financiële redenen en wat een gemiddelde vakantiedag eigenlijk kost.
Hoeveel Nederlanders gaan niet op vakantie?
In 2023 gingen Nederlanders van 15 jaar en ouder gemiddeld 2,5 keer op vakantie, wat neerkomt op totaal 37,6 miljoen vakanties. Er zijn ongeveer 15 miljoen Nederlanders binnen deze leeftijdsgroep.
Van deze groep ging 19,2 procent niet op vakantie. Dat betekent dat ruim 12 miljoen Nederlanders wél op vakantie gingen.
Waarom blijven mensen thuis?
Van de groep niet-vakantiegangers was 44 procent 75 jaar of ouder. Onder jongeren van 15 tot 25 jaar was het percentage vakantiegangers aanzienlijk hoger, met 88 procent die wel op vakantie ging en slechts 12 procent die thuisbleef.
De redenen om niet op vakantie te gaan variëren. De meest voorkomende reden is dat mensen liever thuis blijven, wat geldt voor ongeveer 34 procent van de thuisblijvers. Gezondheidsredenen of lichamelijke klachten vormen de tweede meest voorkomende reden.
Echter, voor 27,6 procent van de Nederlanders die niet op vakantie gaan, is geldgebrek de belangrijkste reden om thuis te blijven. Dit komt neer op ongeveer 800.000 mensen.
Wat kost een vakantie?
Voor veel Nederlanders is een vakantie financieel niet haalbaar. Vooral Nederlanders tot 45 jaar in de laagste inkomensgroep hebben hier last van. Maar wat kost een vakantie nu eigenlijk?
Volgens het CBS bedragen de gemiddelde kosten per persoon per vakantie ongeveer 608 euro. Een gemiddelde vakantie duurt iets langer dan een week, namelijk 7,4 nachten. Dit betekent dat de gemiddelde kosten per vakantiedag op ongeveer 72 euro per persoon liggen.
Soort vakantie: Gemiddelde kosten per vakantiedag per persoon
Vakantie in Nederland: 47 euro
Vakantie in het buitenland: 82 euro
Vakantie tijdens het zomerseizoen: 71 euro
Vakantie tijdens het winterseizoen: 75 euro
Bij het berekenen van de gemiddelde kosten per persoon per vakantiedag heeft het CBS rekening gehouden met zoveel mogelijk kosten die bij een vakantie horen. Denk hierbij aan boodschappen, vervoers- en verblijfskosten en horecabezoekjes. Duurzame recreatiegoederen zoals een gekochte caravan, eigen skispullen of een tent zijn niet meegerekend.
Wat denk jij?
Wat vind jij van de stijgende vakantiekosten en de impact hiervan op het aantal mensen dat op vakantie kan gaan? Deel je mening en ervaringen door een reactie achter te laten op onze Facebook-pagina!
Door inzicht te geven in deze cijfers en de financiële impact, hopen we meer begrip te creëren voor degenen die vanwege geldgebrek thuisblijven en hen wellicht te inspireren om creatieve en betaalbare alternatieven te zoeken.