In de voedingswereld heeft vet lange tijd de twijfelachtige eer gehad als grootste boosdoener te worden gezien, terwijl suiker relatief onopgemerkt bleef. Maar de laatste jaren is duidelijk geworden dat suiker, vooral in overmaat, verre van onschuldig is.
Met allerlei misleidende benamingen vindt suiker zijn weg in talloze producten. Het is hoog tijd om de mythes en realiteiten rondom suiker te verkennen.
Energieleverancier
Suiker, aanwezig in natuurlijke bronnen zoals fruit, groenten, zuivel, maar ook in ahornsiroop en honing, is een cruciale energiebron voor ons lichaam. Het wordt omgezet in glucose, wat onze spieren, organen en hersenen van brandstof voorziet.
Een beetje suiker is dus niet direct schadelijk; het wordt pas een probleem als we te veel consumeren. De negatieve effecten van een teveel aan suiker zijn inmiddels bekend: overgewicht, tandproblemen en diabetes liggen dan op de loer.
Het dilemma van toegevoegde suikers
Het addertje onder het gras zit hem in de toegevoegde suikers. Deze extra suikers in producten maken qua verwerking geen verschil voor het lichaam in vergelijking met natuurlijke suikers. Het onderscheid zit hem in het feit dat natuurlijke suikers vaak gepaard gaan met essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels, iets wat toegevoegde suikers missen.
Veel voedingsmiddelen, variërend van frisdranken tot snoep en van pasta’s tot koekjes, krijgen extra suikers van fabrikanten. Deze toevoegingen zijn niet altijd duidelijk gelabeld, wat het lastig maakt om te herkennen wanneer je ongewenste suikers binnenkrijgt.
Schokkend genoeg consumeren we gemiddeld zo’n 100 klontjes toegevoegde suiker per week, wat neerkomt op de suikerhoeveelheid in maar liefst 17 stukken appeltaart.
Richtlijnen voor suikerconsumptie
Het Voedingscentrum adviseert dat het oké is om drie tot vijf keer per dag iets kleins te eten buiten de Schijf van Vijf, zoals een koekje, een stukje pure chocolade, een energiereep of een plak ontbijtkoek zonder toegevoegde suikers.
Zolang je maar met mate geniet van deze lekkernijen. Het is dus essentieel om voedingsetiketten nauwkeurig te lezen en bewust te kiezen wat je eet.
Door bewust te zijn van wat je eet en de verborgen suikers te vermijden, kun je een gezonder eetpatroon ontwikkelen. Het gaat er niet om suiker volledig te demoniseren, maar om te begrijpen hoe je het op een gezonde manier in je dieet kunt integreren.
Bron: Tastytrails