De lang aanhoudende droogte in ons land krijgt eindelijk een weerwoord. Na weken waarin regen nauwelijks te bekennen was, staat het weer op het punt flink om te slaan. Volgens meteoroloog Dennis Wilt is dit niet alleen welkom, maar ook dringend nodig.
De aangekondigde regenbuien zijn goed nieuws voor landbouw en natuur. Toch zal dit de opgelopen neerslagtekorten niet volledig compenseren. In de komende dagen kun je je maar beter voorbereiden op een flinke weersverandering.
Aanhoudende droogte drukt op natuur en landbouw
Al sinds het begin van het voorjaar is het opvallend droog. Februari liet al weinig neerslag zien, en in maart nam die schaarste alleen maar verder toe. In april leek er even verbetering te komen toen er een paar buien vielen, maar dat bleek niet meer dan een tijdelijke opleving. Inmiddels zijn we halverwege mei en blijft regen grotendeels uit. Waar de zon voor veel mensen welkom is, betekent dit voor de natuur een zorgwekkende ontwikkeling.
Op verschillende plekken staan sloten inmiddels droog, en de waterstanden in rivieren en beken dalen zichtbaar. De gebruikelijke toevoer van water uit hoger gelegen delen van Europa blijft bovendien uit. Dat zorgt voor grote zorgen bij boeren en tuinders, die nu al over moeten gaan tot het besproeien van hun gewassen. En dat terwijl de zomer nog moet beginnen. Zonder structurele regenval zullen zij een zware tijd tegemoet gaan.
De aanhoudende droogte heeft dus niet alleen invloed op de natuur, maar treft vooral de landbouwsector hard. Jonge gewassen hebben nu al dringend vocht nodig, en de regen die eraan komt is dan ook meer dan welkom. Maar zoals Dennis Wilt benadrukt: “We krijgen wel buien, maar dat heft het ontstane neerslagtekort niet op.” Boeren blijven voorlopig dus nog afhankelijk van kunstmatige beregening, en dat is ongebruikelijk vroeg in het seizoen.
Waar de meeste mensen genieten van de zon en aangename temperaturen, is het voor het ecosysteem een ander verhaal. De bodem droogt uit, planten groeien trager en dieren vinden steeds moeilijker water. Dit soort droogteperiodes drukken een duidelijke stempel op de balans in de natuur.
Donderdag markeert de omslag
Tot en met woensdag blijft het nog zonnig en zacht. Vanaf donderdag verandert het weerbeeld echter duidelijk. Je kunt temperaturen verwachten tussen de 13 en 18 graden, nog steeds redelijk mild, maar daarbij komen nu ook buien. Op vrijdag blijft het kwik steken tussen de 13 en 16 graden, en waait er een stevige wind. Ook dan valt er regen, en dus wordt het tijd om je winterjas en paraplu weer tevoorschijn te halen.
Voor wie de zomer in zijn hoofd heeft, voelt dit misschien als een stap terug. Toch zijn deze buien belangrijk. Ze verlichten de druk op gewassen en geven natuurgebieden een broodnodige opfrisbeurt. Voor een structurele verbetering is echter meer nodig dan een paar dagen regen.
Tijdelijke opleving, maar geen structurele oplossing
Hoewel het weer vanaf donderdag wisselvalliger wordt, blijft de verbetering waarschijnlijk van korte duur. Volgens de verwachting draait de wind daarna weer naar het zuidwesten. Dat betekent een stijging van de temperatuur, maar ook dat de kans op langdurige regen weer afneemt. Voorlopig is de regen dus vooral een tijdelijke verlichting en geen structurele oplossing voor het droogteprobleem.
Wil je voorbereid zijn op de komende week, dan doe je er goed aan om zowel je jas als paraplu klaar te leggen. De dagen van zorgeloos zonnen lijken voorlopig voorbij. Boeren en natuurliefhebbers zullen de regen dankbaar verwelkomen, ook al komt die in bescheiden hoeveelheden.