Rob de Nijs, een van de meest geliefde zangers van Nederland, is op 82-jarige leeftijd overleden. Zijn dood kwam niet onverwacht, gezien zijn langdurige gezondheidsproblemen. Hoewel hij een indrukwekkende muzikale erfenis nalaat, blijkt zijn financiële nalatenschap minder groot dan velen misschien verwachten. Ondanks een carrière die decennia omspande, liet hij zijn nabestaanden geen fortuin na.
Waar bij andere Nederlandse muziekiconen zoals André Hazes juridische gevechten ontstonden over de erfenis, lijkt dat bij Rob de Nijs niet het geval te zijn. Zijn liefde voor muziek stond altijd voorop, maar zijn uitgavenpatroon zorgde ervoor dat hij nooit een enorm vermogen opbouwde.
Guido den Aantrekker, hoofdredacteur van Story, lichtte zijn financiële situatie toe in Shownieuws. “Iedereen denkt altijd dat dit soort grote sterren miljonair zijn, dat het geld binnenstroomt. Maar Rob hield ervan om geld uit te geven. Hij was dol op prachtige motoren en mooie kleding,” vertelde Den Aantrekker.
Rob zelf gaf in interviews aan dat hij nooit veel spaargeld had opgebouwd. “Mensen beseffen niet dat ik nog steeds moest werken voor mijn hypotheek,” vertelde hij destijds. Zijn fraaie woning in Bennekom bracht hoge kosten met zich mee, en om die reden moest hij blijven optreden, zelfs op latere leeftijd. Dit deelde hij openlijk met zijn fans.
Optreden om de hypotheek te betalen
In 2019, net voor zijn 77ste verjaardag, sprak Rob de Nijs in een interview met Het Laatste Nieuws over zijn financiële situatie. Hij vertelde dat hij zijn optredens bewust had gedoseerd om zijn gezondheid te sparen, maar dat hij simpelweg moest blijven werken om zijn hypotheeklasten te kunnen dragen.
“Twee optredens vlak na elkaar? Dat is niet meer te doen voor mij,” verklaarde hij destijds. “Ik neem het rustiger aan, maar net genoeg om mijn hypotheek te kunnen betalen. Die loopt gewoon door, hoor. We zijn allemaal gewone mensen.”
Ondanks de financiële druk bleven zijn concerten razendsnel uitverkopen. Zijn publiek wist dat de optredens steeds zeldzamer werden en greep elke kans aan om hem nog een keer te zien. “We zijn overal uitverkocht. Waarschijnlijk speelt het idee mee: we moeten hem zien, nu het nog kan,” legde hij destijds uit.
IJdelheid en liefde voor het podium
Naast zijn muziek stond Rob de Nijs bekend om zijn ijdelheid en liefde voor aandacht. Guido den Aantrekker haalde een anekdote aan van Maarten Spanjer, die vroeger in dezelfde buurt woonde als Rob. Hij herinnerde zich hoe Rob in zijn jongere jaren graag door de Linnaeusstraat en de Middenweg in Amsterdam-Oost reed, vaak met de lichten aan, zodat hij extra opviel.
“Hij wilde in die begintijd gewoon graag herkend worden. Ik breng het nog netjes, want over de doden niets dan goeds. Maar eigenlijk is dat juist iets heel liefs,” aldus Den Aantrekker.
Met het overlijden van Rob de Nijs verliest Nederland een van zijn grootste muziekiconen. Zijn liedjes blijven voortleven en zijn invloed op de Nederlandse muziekindustrie zal nog lange tijd voelbaar zijn.