Als je de deur uit moet en je hond je met smekende ogen aankijkt, is dat altijd lastig. Toch ontkom je er soms niet aan en moet je jouw hond even alleen thuislaten. Maar hoe lang is dat eigenlijk verantwoord?
Honden zijn sociale dieren die behoefte hebben aan gezelschap en het beste functioneren met menselijke aanwezigheid. Net als hun voorouders, de wolven, voelen honden zich prettig binnen hun “roedel”. Het is dus belangrijk om goed te weten hoe je je hond kunt voorbereiden en eenzaamheid kunt beperken.
De ideale tijd om je hond alleen te laten
Hondentrainer Tamsin Durston geeft aan dat de meeste honden niet langer dan drie tot vier uur alleen kunnen zijn. Toch hangt dit af van het karakter van je hond. Sommige honden kunnen prima alleen zijn, terwijl anderen gezelschap nodig hebben om zich goed te voelen. Vier uur zonder gezelschap wordt vaak als een maximale tijd gezien.
Als je de deur uit moet, probeer je hond dan niet langer dan zes uur alleen te laten. Honden hebben immers sociaal contact en beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.
Wil je het makkelijker maken voor je hond? Maak samen een wandeling voor vertrek. Zo raakt je hond vermoeid en kan hij rusten terwijl jij weg bent. Daarnaast helpen speeltjes en een gevulde voerspeelbal om verveling en eenzaamheid te verlichten, waardoor hij minder snel gestrest raakt.
Voor langere afwezigheid zijn extra maatregelen nodig
Bij een werkdag van acht uur is het verstandig om hulp in te schakelen. Een hondenoppas of uitlaatservice kan tijdens jouw afwezigheid de nodige beweging en aandacht bieden. Zo kan je hond tussendoor even naar buiten om zijn behoefte te doen en voelt hij zich minder eenzaam.
Leeftijd van de hond bepaalt ook de tijdsduur
Hoe lang een hond alleen kan blijven, hangt ook af van zijn leeftijd. Volwassen honden kunnen meestal vier uur prima alleen blijven, maar bij oudere honden spelen gezondheidsproblemen zoals incontinentie of dementie een rol. Dit maakt hen afhankelijker en soms angstig om alleen te blijven. Bij puppy’s is extra zorg vereist.
Zij zijn vaak nog niet zindelijk en hebben frequente pauzes nodig om naar buiten te kunnen. Bouw het alleen laten van een pup dus voorzichtig op, zodat hij leert vertrouwen op je terugkeer en niet nerveus wordt.
Hoe herken je verlatingsangst bij jouw hond?
Sommige honden hebben last van verlatingsangst en kunnen dit uiten door te blaffen, janken, of spullen te vernielen. Ze kunnen ook gaan krabben aan deuren of plassen in huis, wat vaak een teken van stress is, aldus het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).
Let goed op signalen van onrust zoals hijgen, voortdurend van houding wisselen, of zelfs braken. Als je hond niet eet wanneer hij alleen is, kan dit eveneens een indicatie van stress zijn. Zelfs als een hond wel eet, betekent dat niet altijd dat hij zich op zijn gemak voelt.
Signalen van ongemak zijn belangrijk om op te merken, zodat je passende maatregelen kunt treffen en jouw hond comfortabeler kunt laten voelen bij het alleen zijn.
Met gezelschap en stabiliteit kun je je hond ondersteunen, en met de juiste aanpak is het mogelijk om de impact van eenzaamheid te beperken.
Bron: Margriet