Een grafsteen op de Warren-Powers Cemetery in het Amerikaanse Iowa zorgt voor flinke beroering. Wat op het eerste gezicht een liefdevol eerbetoon lijkt, blijkt bij nadere bestudering een tekst met een verrassend en beledigend staartje te bevatten.
De familie van Steven Paul Owens koos bewust voor een inscriptie die, als je goed leest, meer zegt dan je in eerste instantie denkt. De beheerders van de begraafplaats zijn er absoluut niet over te spreken, maar de nabestaanden blijven erbij: dit is exact zoals hij het gewild zou hebben.
Een grafsteen met dubbele bodem
Wanneer je iemand verliest, probeer je iets blijvends achter te laten. Iets dat recht doet aan wie die persoon was. In veel gevallen wordt gekozen voor warme woorden, iets liefdevols of troostends. Ook op de grafsteen van Steven Paul Owens lijkt dat het geval.
De tekst begint zoals zovelen: “Forever in our hearts”, gevolgd door “Until we meet again” en “Cherished memories”. Op het eerste gezicht een mooie ode aan een dierbare. Maar wanneer je de eerste letters van de volgende regels onder elkaar zet, ontstaat er een boodschap die compleet anders klinkt.
Verborgen boodschap pas na oplettendheid ontdekt
De tekst vervolgt met een opsomming van zijn rollen in het leven: “Known as our brother, father, papa, uncle, friend and cousin.” De eerste letters van deze laatste zes regels vormen samen het woord: F*** OFF. De boodschap is duidelijk, en verre van traditioneel.
De beheerders van de begraafplaats merkten het pas toen iemand hen er opmerkzaam op maakte. Wat begon als een liefdevol gedenkteken, eindigde voor hen in een regelrechte belediging. En dat zorgde voor de nodige discussie.
Nabestaanden blijven bij hun keuze
Volgens de nabestaanden van Owens past deze boodschap perfect bij wie hij was. In hun verklaring aan lokale media geven zij aan dat hij bekend stond om zijn gevoel voor humor, scherpe tong en grappen die regelmatig op het randje zaten.
Ze zijn dan ook overtuigd dat hij dit zelf prachtig had gevonden. “Vond hij mooi”, was hun letterlijke toelichting op de controversiële inscriptie. De familie benadrukt dat het niet bedoeld is als belediging aan wie dan ook, maar juist als eerbetoon aan de unieke persoonlijkheid van hun overleden dierbare.
Beheerders van begraafplaats zijn not amused
Toch zien de beheerders van Warren-Powers Cemetery dat heel anders. Zij beschouwen de grafsteen als onacceptabel en niet passend op een plek waar rust en respect centraal moeten staan. De combinatie van misleiding en belediging zorgt volgens hen voor een onprettige sfeer op de begraafplaats.
Zij hebben aangegeven dat ze al gesprekken voeren met de familie over een mogelijke verwijdering of aanpassing van de steen. Juridisch ligt dat echter gevoelig, want grafstenen worden vaak beschouwd als eigendom van de familie, tenzij het regels van de begraafplaats expliciet schendt.
Publieke discussie over wat ‘gepast’ is bij afscheid
Het voorval roept een bredere discussie op over hoe persoonlijk en ‘ongebruikelijk’ een grafsteen mag zijn. Mag je alles doen zolang het bij iemand past, of zijn er grenzen aan wat respectvol is in de publieke ruimte?
Voor sommigen is deze grafsteen een creatief en geestig eerbetoon dat aansluit bij de persoonlijkheid van de overledene. Voor anderen is het een vorm van disrespect, zowel naar andere nabestaanden als naar de plek zelf. De uiteenlopende reacties online tonen aan dat het onderwerp gevoelig ligt en mensen verdeelt.
Een laatste grap of een stap te ver?
Voor de familie van Steven Paul Owens blijft het duidelijk: hun boodschap is geen provocatie, maar een liefdevolle knipoog. Het laat zien dat zelfs in de dood zijn humor en karakter voortleven. Of de grafsteen uiteindelijk mag blijven liggen zoals hij nu is, blijft voorlopig onderwerp van gesprek.
Eén ding is zeker: het verhaal van deze verborgen boodschap zorgt nog wel even voor opschudding – zowel op de begraafplaats als daarbuiten.