Tijdens een emotioneel gesprek bij RTL Tonight sprak Thérèse Boer (54) open over het verlies van haar man, topchef Jonnie Boer, die in april onverwacht overleed aan de gevolgen van een longembolie. Samen met dochter Isabella en chef-kok Nelson Tanate blikte ze terug op het verdriet, het gemis en de kracht om door te gaan met hun gezamenlijke levenswerk: sterrenrestaurant De Librije in Zwolle.

Moeilijke momenten bij het terugzien van Jonnie
Thérèse gaf eerlijk toe dat het nog steeds moeilijk voor haar is om beelden van haar overleden man te zien of zijn stem te horen. “Ik vind het moeilijk om bewegende beelden van hem te zien. Foto’s gaan wel, maar zijn stem vind ik nog echt heel moeilijk,” vertelde ze zichtbaar geëmotioneerd.
Tijdens de uitzending werd een kort filmpje van Jonnie getoond, wat haar diep raakte. “Ik weet ook niet wanneer dat beter zal gaan. Als mensen weleens iets van hem delen op Instagram, blijft dat heel moeilijk.” Haar woorden maakten indruk, zowel in de studio als bij de kijkers thuis.
Een gezin dat op eigen manier rouwt
Sinds het plotselinge overlijden van Jonnie heeft elk gezinslid zijn eigen manier gevonden om met het verlies om te gaan. Voor Thérèse was het begin van haar rouwverwerking intens en confronterend. “Ik durfde de eerste maanden de deur niet uit. Ik kan het niet goed uitleggen, maar het was gewoon zo,” legde ze uit.
Zoon Jimmie koos voor een andere weg en vertrok tijdelijk naar Thailand. “Hij is daar zijn kickboks-dingen gaan doen, gewoon om sterker te worden en fysiek beter te zijn,” vertelde Thérèse. Ook dochter Isabella vond haar eigen manier om het verdriet te dragen. Ze werkt veel, maar geeft toe dat het soms zwaar is. “Het gaat zijn gangetje, maar er zijn veel moeilijke momenten. Als we het samen doen, is het oké.”
De keuken als plek van troost en trots
Chef-kok Nelson Tanate, al vijftien jaar werkzaam bij De Librije, vertelde dat het team na Jonnie’s overlijden direct besloot om door te gaan. “Afleiding troost me en ik haal daaruit mijn trots,” zei hij. Volgens hem voelde het hele team de behoefte om Jonnie’s nalatenschap op een waardige manier voort te zetten. “Iedereen had meteen de strijdersmentaliteit om er iets heel moois en persoonlijks van te maken.”
Die mentaliteit past bij het erfgoed dat Jonnie en Thérèse samen hebben opgebouwd. Hun restaurant behoort tot de absolute top van de culinaire wereld, met drie Michelinsterren en internationale erkenning. Toch draait het voor Thérèse niet om prestige, maar om passie en verbinding.
De draad weer oppakken met kracht en liefde
Ondanks het verdriet probeert Thérèse haar leven weer vorm te geven. Ze haalt veel kracht uit haar werk en de steun van anderen. “Ik vind het heel fijn als mensen mij condoleren. Ik haal er heel veel kracht uit,” zei ze.
In De Librije blijft Jonnie’s aanwezigheid voelbaar. “Jonnie en ik deden alles samen, ook het runnen van onze restaurants,” vertelde ze. “We zijn misschien ook wel het afgelopen jaar veel sterker geworden met elkaar. We willen laten zien wat hij ons geleerd heeft en we willen ons levenswerk voortzetten. We willen Jonnie trots maken.”

Het restaurant heeft inmiddels een speciale plek ingericht om Jonnie te herdenken. “We hebben zijn kachel uit het huis neergezet in De Librije en allemaal foto’s opgehangen van de laatste jaren met elkaar, met vrienden, kinderen en gasten. Dat is voor onszelf heel fijn,” deelde Thérèse.
Een leven vol herinneringen en betekenis
De impact van Jonnie’s overlijden is nog dagelijks voelbaar, maar tegelijkertijd leeft zijn passie voort in alles wat De Librije doet. Voor Thérèse en haar team is het werk niet alleen een vorm van toewijding, maar ook een manier om hem dichtbij te houden.
De uitzending liet zien dat rouw vele gezichten heeft — van stilte tot doorzettingsvermogen. Waar Thérèse kracht haalt uit werk en herinneringen, zoekt haar gezin steun in afstand en activiteit. Samen proberen ze de balans te vinden tussen verdriet en trots.
Een eerbetoon aan een levenswerk
Jonnie Boer liet meer na dan een restaurant met drie Michelinsterren. Hij liet een filosofie na waarin kwaliteit, menselijkheid en liefde voor eten samenkomen. Die visie leeft voort dankzij Thérèse, Isabella, Nelson en het hele team van De Librije.
Thérèse sloot het gesprek af met woorden die zowel verdriet als kracht uitstraalden. “We doen dit samen, als familie. Jonnie is er niet meer, maar wat hij heeft opgebouwd leeft in alles wat we doen.”
De uitzending eindigde met beelden van Jonnie in de keuken — een man vol passie, toewijding en warmte. Voor de kijkers was het niet alleen een moment van rouw, maar ook van bewondering voor een levenswerk dat, zelfs na zijn overlijden, mensen blijft inspireren.