Veel vrouwen ervaren ongewenste haargroei op hun gezicht, zoals op de kin, los van de wimpers en wenkbrauwen. Hoewel enige mate van gezichtsbeharing normaal is, vinden veel vrouwen dit storend. Maar waarom lijken deze haren vaak pas op latere leeftijd tevoorschijn te komen? Het antwoord heeft te maken met hormonale veranderingen, vooral die zich voordoen tijdens de menopauze.
De invloed van hormonen op kinbeharing
Naarmate je ouder wordt en je hormonen beginnen te schommelen, kunnen er plotseling haartjes gaan groeien op plekken waar ze eerder niet aanwezig waren. Vóór de menopauze zijn zowel oestrogeen als testosteron actief in je lichaam.
Oestrogeen helpt om de effecten van testosteron in bedwang te houden. Echter, wanneer de oestrogeenspiegels beginnen te dalen, terwijl het testosteron aanwezig blijft – wat tijdens de menopauze gebeurt – kunnen er bijwerkingen ontstaan, zoals kinbeharing.
Wanneer testosteron sterker aanwezig is dan voorheen, kunnen hormonen genaamd androgenen, waar testosteron onder valt, zorgen voor de groei van dikkere en dieper gewortelde haren, vergelijkbaar met baardhaar.
Uiteraard overkomt dit niet iedereen. Of je vatbaar bent voor overmatige haargroei op de kin hangt onder andere af van je genetische aanleg. Als kinbeharing in jouw familie veel voorkomt, is de kans groter dat ook jij hiermee te maken krijgt.
Andere mogelijke oorzaken van kinbeharing
Vrouwen die te maken hebben met dikke, donkere haren op hun gezicht, zoals rond de mond, op de kin of tussen de wenkbrauwen, kunnen mogelijk last hebben van hirsutisme. Dit betekent dat hun huid gevoeliger is voor mannelijke hormonen of dat hun lichaam een overmaat aan deze hormonen produceert.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Erfelijkheid speelt een rol, wat betekent dat sommige mensen er van nature gevoeliger voor zijn. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen bijdragen aan dit fenomeen, evenals overgewicht of het gebruik van anabole steroïden.
Plotselinge groei van dikke en donkere haren kan ook in verband worden gebracht met cysten op de eierstokken, bekend als PCOS. Dit gaat vaak samen met andere symptomen, zoals haarverlies op het hoofd.
Hoe om te gaan met overmatige haargroei
Als je plotseling merkt dat je gezichtshaar dikker, donkerder of talrijker wordt, is er mogelijk sprake van een hormonale disbalans. Het is verstandig om dit met je huisarts of dermatoloog te bespreken om eerst de mogelijke oorzaak van de gezichtsbeharing vast te stellen.
Er zijn diverse methoden beschikbaar om overmatige haargroei te behandelen, zoals scheren, harsen, waxen, epileren of lasertherapie. Echter, deze oplossingen bieden slechts tijdelijk resultaat. In het geval van hirsutisme zal de haargroei niet vanzelf verdwijnen en zullen de haren na verloop van tijd weer terugkeren.
Heb jij nog handige tips om ongewenste haargroei tegen te gaan? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen!
Bron: Margriet