Hoewel tuinieren een kunst op zich is, kan je het zo makkelijk of moeilijk mogelijk voor jezelf maken. Anno 2022 zijn er zoveel handige trucjes dat je echt niet meer de hele dag op je knieën door de tuin moet kruipen. Tenzij je dit natuurlijk graag doet. Wil jij het een stuk eenvoudiger voor jezelf maken? Dat doe je door de volgende 9 ingrediënten – die je hoogstwaarschijnlijk al in huis hebt – voortaan in de tuin te gebruiken. Lees snel verder…
1. Kaneel.
Vochtige grond triggert schimmelgroei bij planten, zeker bij jonge planten en zaailingen en dat wil je dus absoluut niet! Wat je dus kan dus is kaneelpoeder rond de planten te strooien of een aantal kaneel stokjes rondom de plant in de grond te steken.
Hoezo dat? Kaneel bevat een stof, fungicideen, dat een anti-schimmelfunctie heeft, hierdoor is de kans op schimmelgroei klein als je kaneel rondom de plant strooit.
2. Citroenschillen.
Slakken zijn fantastisch voor een composthoop, omdat ze helpen bij het afbreekproces. In de tuin zijn ze, helaas, een stuk minder leuk. Door citroenschillen tussen eetbare planten te leggen blijven ze uit de buurt van de planten.
De schil werkt als val. Ze gaan namelijk onder de schil zitten bij zonneschijn en jij kan de schil oppakken en de slakken op een diervriendelijke manier uit de tuin krijgen.
3. Gekookt water.
De meeste mensen gooien het water waar ze groeten in hebben gekookt weg, maar dat hoeft dus helemaal niet. Je kan dit namelijk ook in de tuin gebruiken. Bonus: de extra voedingsstoffen die het water heeft opgepikt van de groente koken zijn goed voor de tuin.
4. Theezakjes.
Wist jij dat gebruikte theezakjes ideaal zijn om de grond vochtig te houden? Begraaf ze in de buurt van de wortels van planten die veel vocht nodig hebben. Daarnaast geeft het de planten en de grond ook nog eens een geweldige boost, waardoor je tuin er fantastisch uit gaat zien en wie wil dat nou niet? Je kan deze tip overigens ook gebruiken bij kamerplanten en planten die in een pot staan.
5. Melk.
Neusrot is een ziekte die veel voorkomt bij tomatenplant. Een tekort aan calcium in de grond is daar meestal de oorzaak van. Dit kan je oplossen om 100ml melk met 100 ml water te mengen en dit in de tuin te gieten. Door de calciumboost zal de tomatenplant sterk genoeg zijn om de ziekte te verslaan.
6. Natuurazijn.
Azijnzuur is een natuurlijke onkruidverdelger. Ideaal dus als er veel onkruid tussen de tegels zit. Het is minder verstandig om het onkruid tussen de planten met azijn te bestrijden, omdat de planten dan ook de azijn op kunnen nemen en dat willen we natuurlijk niet!
7. Eischalen.
Je kunt eischalen goed gebruiken om zaadjes te ontkiemen. Zorg wel dat je onder in de schaal een gaatje prikt zodat het overtollige water weg kan lopen.
8. Huishoudfolie.
Tomatenplanten zijn ontzettend populair en worden vaak als eerste geplant in een (moes)tuin. Voordat een tomatenplant volwassen is zijn we weer een tijd verder, dus moeten we de jonge plant helpen met overleven. Je kunt bijvoorbeeld de tomatenkooi afdekken met huishoudfolie. Zo heeft de plant geen last van het koude weer.
9. Honing.
Geef jij veel geld uit aan materialen om de wortelgroei te stimuleren? Vanaf nu hoeft dat niet meer. Meng 1 eetlepel honig met 500 ml kokendheet water en laat dit afkoelen. Als het afgekoeld is kun de wortels van de plant in het mengsel dippen en daarna in de tuin planten.