Het is midden in de nacht, de thermometer in je slaapkamer geeft hoge temperaturen aan, en toch lig je nog steeds onder die vertrouwde deken te zweten. Ondanks de hitte kun je er niet toe komen om de deken weg te gooien. Waarom voelt het zo noodzakelijk om zelfs tijdens tropische nachten onder die deken te blijven liggen?
Je biologische ritme is nauw verbonden met je lichaamstemperatuur. Vlak voor je in slaap valt, daalt je lichaamstemperatuur aanzienlijk, en deze blijft gedurende de nacht laag. Dit helpt je lichaam energie te besparen, die vervolgens elders kan worden ingezet. Tijdens de wintermaanden zorgen dekens ervoor dat je lichaamstemperatuur niet te veel daalt, waardoor je ongestoord kunt blijven slapen.
Tropische nachten en dekengebruik
In de zomer, en vooral tijdens hittegolven, werkt dit principe niet zoals het hoort. Je deken houdt dan de warmte vast, waardoor je lichaam nog meer moeite moet doen om af te koelen.
Wanneer je lichaam te warm blijft, ziet je brein dit als een signaal dat je nog actief bent. Zelfs als je erin slaagt in slaap te vallen, is de kans groot dat je wakker wordt omdat je lichaam te hard moet werken om koel te blijven.
De rol van routine en comfort
Ondanks deze logica is het moeilijk om zonder deken te slapen. Het gebruik van een deken is immers een belangrijk onderdeel van je slaaproutine. Deze routine zorgt ervoor dat je hersenen herkennen dat het tijd is om te slapen. Zonder deken kan dit ritueel verstoord raken, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen.
Daarnaast biedt een deken comfort en werkt het kalmerend. Tijdens je REM-slaap daalt het serotonineniveau in je lichaam, wat invloed heeft op je gemoedstoestand. Het gewicht van de deken stimuleert je lichaam om meer serotonine aan te maken, waardoor je rustiger slaapt en je beter voelt.
Wat kun je doen?
Slaapexpert Chelsie Rohrscheib biedt enkele tips om toch goed te kunnen slapen, zelfs bij extreme hitte:
– Neem een hete douche: Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar na een hete douche koelt je lichaam snel af, wat helpt om in slaap te vallen.
– Ga geleidelijk over op een dunner deken: Als de overgang naar een dun lakentje te groot is, kun je eerst een lichtere deken gebruiken om je lichaam eraan te laten wennen.
– Investeer in verkoelende opties: Denk aan een verkoelende deken of kussen die je lichaam net die paar graden helpt afkoelen.
– Houd je voeten buiten boord: Je voeten spelen een grote rol in het reguleren van je lichaamstemperatuur. Door ze buiten de deken te houden, blijf je koeler.
Ondanks de hitte blijven we dus vaak onder de deken liggen, gedreven door een combinatie van comfort en gewoonte. Met een paar slimme aanpassingen kun je ervoor zorgen dat je ook tijdens warme nachten goed slaapt.
Wat doe jij om koel te blijven tijdens warme nachten? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.