Eline en haar zevenjarige dochter hadden een geweldig schooljaar achter de rug, waarin de leerkracht perfect aansloot bij de behoeften van het meisje. Juf Mirthe begreep haar gevoelige aard goed, waardoor ze zich veilig en prettig voelde op school.
Dit jaar verloopt echter anders. De nieuwe leerkracht sluit minder goed aan bij haar behoeften, en nu gaat Eline’s dochter vaak met tranen naar school. Hoe helpt Eline haar dochter om hiermee om te gaan?
Moeite met de overgang naar een nieuwe juf
Eline kijkt terug op het vorige schooljaar en vertelt hoe fijn het toen ging. “Juf Mirthe en onze dochter vormden echt een gouden combinatie. Ze voelde haar precies goed aan en dat gaf haar de veiligheid die ze nodig had.”
Helaas is de situatie dit jaar anders. Het schooljaar is inmiddels zes weken bezig, maar de overgang naar de nieuwe leerkracht verloopt moeizaam. “Onze dochter mist haar oude juf enorm en gaat vaak huilend naar school,” legt Eline uit. De vraag is nu: hoe kan ze haar dochter hierbij ondersteunen?
Zelfredzaamheid ontwikkelen bij kinderen
Veel ouders willen direct naar de nieuwe leerkracht stappen om aan te geven hoe hun kind het beste geholpen kan worden. Volgens Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching is dit een begrijpelijke reactie, maar kinderen moeten ook leren omgaan met mensen met wie ze minder goed klikken.
“Later in het leven klik je ook niet met iedere collega,” legt Bobeldijk uit. Het is belangrijk dat kinderen leren omgaan met verschillende situaties en personen. Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, maar Bobeldijk benadrukt dat kinderen ook moeten leren zich aan te passen.
“Je kunt niet altijd de weg plaveien voor je kind. Ze moeten leren omgaan met de omstandigheden, in plaats van dat de omstandigheden altijd aan hen worden aangepast.”
Samenwerking met de leerkracht
Ondanks het belang van zelfredzaamheid, kunnen ouders samen met hun kind wel kijken of de leerkracht iets kleins kan doen om het makkelijker te maken. Bobeldijk adviseert om samen met je kind het gesprek aan te gaan met de nieuwe juf.
“Misschien kan de juf iets simpels doen, zoals ’s morgens een high five of een boks geven,” stelt ze voor. Dit soort kleine gebaren kunnen je kind helpen zich meer op haar gemak te voelen.
Het is echter belangrijk om te beseffen dat niet alles veranderd kan worden. “De leerkracht kan niet alles aanpassen aan jouw kind, maar door samen te zoeken naar kleine oplossingen kun je al veel bereiken,” zegt Bobeldijk. Deze aanpak zorgt ervoor dat je kind leert om met veranderingen om te gaan, zonder dat alles voor haar wordt opgelost.
Je kind laten meedenken over oplossingen
Hoe kun je je kind verder ondersteunen? Bobeldijk adviseert om haar te betrekken bij het zoeken naar oplossingen. “Zeg dat je begrijpt dat ze het moeilijk vindt, maar dat jullie samen iets moeten bedenken waardoor ze fijner naar school gaat,” zegt ze.
Laat je kind zelf nadenken over wat haar zou kunnen helpen, en betrek haar actief bij het proces. Door je kind te laten meedenken, geef je haar niet alleen een gevoel van controle, maar leer je haar ook dat ze zelf invloed kan hebben op haar situatie. “Kinderen kunnen vaak meer dan je denkt,” zegt Bobeldijk.
“Als ouder hoef je niet alles op te lossen. Luister naar haar gevoelens, maar blijf ook daadkrachtig en versterk haar zelfvertrouwen door haar mee te laten denken.”
Zelfvertrouwen versterken door kleine stappen
Door je kind te helpen wennen aan de nieuwe situatie, versterk je haar veerkracht. Eline’s dochter kan leren dat, ondanks de moeilijke start, ze zelf oplossingen kan bedenken om haar dagen op school beter te maken. Samen met haar ouders en de nieuwe leerkracht kan ze ontdekken wat werkt om zich fijner te voelen in de klas.
Heb jij ooit een vergelijkbare situatie meegemaakt met je kind? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!