Wij zijn dol op onze vriezer omdat hij ons voedsel dagen, weken of zelfs maanden (soms zelfs per ongeluk jaren!) vers houdt. Sommige heerlijke dingen zoals ijs zijn natuurlijk gemaakt voor de diepvries, maar andere voedingsmiddelen en dranken mogen nooit in de diepvries belanden.
Deze producten zijn gewoon niet gemaakt om ingevroren te worden, of ze kunnen niet tegen zulke lage temperaturen. Wil je weten wat deze producten zijn? Ik wist zelf ook niet dat #3 nooit in de diepvries moest!
1. Champagne
Heb je ooit trek gehad in ijskoude champagne? Misschien op oudejaarsavond of andere speciale gelegenheden? En toen vergat je de fles op tijd te koelen? Vaak denk je op zo’n moment dat je het gewoon snel in de vriezer kunt stoppen. Maar dat moet je niet doen! Het koolzuur in de drank kan je champagnefles doen ontploffen.
Dan is je vriezer helemaal doordrenkt met champagne en in het ergste geval liggen er ook nog overal scherven. Het is dus beter om dat te vermijden en de champagne liever op de juiste manier te koelen. Het betere alternatief is de champagne te koelen in een zogenaamde ijsemmer, waarin een mengsel van water en ijsblokjes wordt gedaan.
2. Eieren
Eieren horen ook niet in de vriezer. Wanneer eieren bevriezen, zet het watergehalte in de eieren uit, waardoor schadelijke bacteriën worden gevormd en de schaal van de eieren barst. Plus, een bevroren ei ziet er ook niet echt aantrekkelijk uit, of wel? Wist je dat nummer 3 op deze lijst ook absoluut niet in de diepvries mag? Ik heb dat altijd al fout gedaan…
3. Gefrituurd voedsel
Gefrituurd voedsel, zoals friet of krokante kip, smaakt niet zo goed als je het na het frituren opnieuw invriest. Het lekkerste van gefrituurd voedsel is natuurlijk de knapperige korst, en het is precies deze korst die weer slap wordt als je het weer invriest.
Daarom raden wij je aan gefrituurd voedsel meteen op te eten. Natuurlijk hoort friet in de diepvries, als ze net uit de supermarkt komen en nog in hun zak zitten! Lees snel verder op de volgende pagina, voor meer producten die echt niet in de vriezer mogen.
4. Yoghurt
Nee, je kan er geen bevroren yoghurt mee maken. Door verse yoghurt in te vriezen verandert de consistentie, waardoor hij achteraf meer op kwark gaat lijken. Het kan ook stremmen wanneer het ontdooid is.
Dus als je yoghurt invriest en dan ontdooit, wordt het korrelig en waterig. Het kan ook een zure smaak krijgen. Maar zelfs ontdooide yoghurt is nog gezond. Dus als je de verandering in consistentie niet erg vindt, is er geen reden waarom je het niet zou blijven gebruiken.
5. Bier
Bier is ook een alcoholische drank die niet in de diepvries thuishoort. In het blikje kan het bevroren bier het blikje vervormen, waardoor het bijna onmogelijk wordt er uit te drinken. In het ergste geval kan het ook in de vriezer ontploffen.
Bier in een fles in de vriezer kan er ook toe leiden dat het glas breekt of dat de kroonkurk van de hals van de fles wordt gedrukt. Als een bevroren bierblikje nog heel is, moet je proberen het in de koelkast te laten ontdooien en het heel voorzichtig openen als je het later wilt drinken!
6. Avocado
Mensen die denken dat ze avocado’s kunnen invriezen, vergissen zich. Ok, technisch is dit mogelijk, maar de smaak, de kleur en de structuur van de vrucht zullen eronder lijden. De avocado zal bruin worden en een bittere smaak krijgen!
Bovendien wordt het fruit papperig, slijmerig en sponzig en smaakt het gewoon niet meer aangenaam vers. Je kan dus al een avocado invriezen, maar je moet er wel rekening mee houden dat het resultaat geen succes zal zijn! Lees verder op de volgende pagina.
7. Ontdooid vlees
Het ontdooien van vlees kan onvermijdelijk zijn om een lekkere maaltijd te bereiden. Als het vlees of de zeevruchten eenmaal zijn ontdooid, mogen ze echter nooit opnieuw worden ingevroren. Vlees mag nooit worden ontdooid en meerdere keren opnieuw worden ingevroren, anders loop je een groot risico op voedselvergiftiging!
Natuurlijk kunnen plannen soms plotseling veranderen. Dan kan het diner dat je wilde klaarmaken er plots niet meer zijn – ik ben er zeker van dat dit iedereen wel eens is overkomen. Gelukkig zijn we flexibel over zulke dingen, maar vlees en vis niet. Ze hebben absoluut niet de flexibiliteit om opnieuw ingevroren te worden.
8. Kaas
Als je kaas invriest, gedraagt hij zich net als andere zuivelproducten: Het zal van structuur veranderen en kruimelig worden. Bij dergelijke lage temperaturen zullen zich ijskristallen in de kaas vormen, die vervolgens de smaak en de textuur van de kaas zullen aantasten. Water zet uit als het bevriest en krimpt weer als het ontdooit.
Deze verandering in de toestand van het water breekt de moleculaire structuur van de kaas af, waardoor hij brokkelig wordt wanneer hij wordt ontdooid. De structuur van zeer verse kazen zoals Queso Fresco of Brie heeft het meest te lijden in de diepvriezer.