Onderzoek van Readly laat echter zien dat ouders hun kinderen minder vaak voorlezen vanaf het achtste levensjaar. Dit ondanks het feit dat voorlezen tot het twaalfde jaar nog steeds veel voordelen kan bieden. Kinderen tussen 6 en 12 jaar profiteren nog steeds van dagelijks een uur voorlezen, wat hun cognitieve vaardigheden, leerprestaties en probleemoplossend vermogen ten goede komt.
Voor gezinnen die het moeilijk vinden om regelmatig samen te lezen, zijn hier vijf handige tips om te beginnen:
1. Probeer op verschillende momenten van de dag te lezen, niet alleen voor het slapengaan. Zo leren kinderen lezen te associëren met positieve ervaringen en begrijpen ze dat het niet altijd betekent dat ze moeten stoppen met spelen.
2. Maak gebruik van technologie, zoals tablets of e-readers, aangezien veel kinderen affiniteit hebben met digitale apparaten en e-boeken.
3. Begin met stripboeken als leesmateriaal. Deze zijn visueel aantrekkelijk en kunnen de interesse in lezen stimuleren.
4. Laat zien dat lezen leuk en waardevol is door zelf meer te lezen. Kinderen leren vaak door het voorbeeld van hun ouders.
5. Bied een verscheidenheid aan boeken aan die passen bij de interesses en leeftijd van je kinderen. Dit geeft hen de vrijheid om hun eigen keuzes te maken en verhoogt hun enthousiasme voor lezen.
Door deze tips te volgen en het plezier in lezen te bevorderen, kun je samen met je kinderen blijven genieten van de voordelen van gezamenlijk lezen, zelfs na hun achtste levensjaar. Lees jij vaak voor aan je kinderen? Wat vind je van dit onderzoek? Deel je gedachten en ervaringen door te reageren onder ons bericht op Facebook en vergeet niet dit artikel te delen met andere ouders!