Zanger Jan Keizer uit Volendam steekt zijn mening niet onder stoelen of banken wanneer hij praat over de staat van het huidige Nederland. Als vaste kijker van Vandaag Inside laat hij zich in het weekblad Weekend openhartig uit over zijn waardering voor de talkshow en zijn frustratie over wat hij ziet als een beperkende samenleving. Hij vindt het verfrissend dat er eindelijk een programma is waarin conservatief Nederland zich kan herkennen.
Je merkt als kijker van Vandaag Inside dat de sfeer vaak haaks staat op wat je elders op televisie ziet. Volgens Jan Keizer is dat precies waarom het programma zo’n succes is. Hij ziet in Johan Derksen en zijn tafelgenoten een welkome afwisseling van het dominante mediageluid. “Je mag niets meer in dit land!” is een uitspraak waarmee hij zijn frustratie kracht bijzet. Voor hem betekent het programma een vorm van erkenning en bevrijding. Het is een geluid dat hij al lang mistte in de media en dat hij nu eindelijk weer hoort.
Dat het programma de kijkcijfers aanvoert, verbaast hem niet. De uitgesproken meningen en het gebrek aan politiek correcte terughoudendheid maken het volgens hem tot een van de weinige programma’s waar nog ruimte is voor rauwe eerlijkheid. Juist dat directe en ongefilterde karakter maakt Vandaag Inside volgens Keizer onweerstaanbaar. Hij voelt zich als kijker niet alleen vermaakt, maar ook gehoord.
Albert Verlinde en Johan Derksen krijgen bijval
Als vaste volger van het programma heeft Jan ook een uitgesproken mening over de invallers aan tafel. Zo prijst hij Albert Verlinde, die regelmatig René van der Gijp vervangt. “Ja, hij praat geen onzin. Dat geldt ook voor Derksen,” vertelt hij. Voor Jan zijn het mensen die nog durven zeggen wat velen denken, zonder bang te zijn voor publieke veroordeling.
Hij ziet een duidelijk contrast met de rest van de samenleving, waarin volgens hem alles op eieren wordt gelopen. “Ik vind dat ze vaak gelijk hebben, dat je in Nederland helemaal niks meer mag,” aldus Keizer. Zijn kritiek richt zich op de toenemende gevoeligheid voor gedrag, taalgebruik en uiterlijkheden. Hij vindt dat de samenleving krampachtig is geworden. Een simpel gebaar of blik zou tegenwoordig al verkeerd kunnen vallen.
Volgens Keizer gaat het mis met de vrijheid van expressie in het land. Hij verwijst met weemoed naar een tijd waarin vrijheid en openheid meer vanzelfsprekend waren. “Vroeger lag iedereen op het strand topless en waren er minirokken. Nu wordt alles bedekt tot aan het hoofd toe,” zegt hij. Deze verandering ziet hij niet alleen in het straatbeeld, maar ook in culturele tradities.
De afschaffing van Zwarte Piet is voor hem een teken aan de wand. Wat hem betreft is het schrappen van elementen uit tradities geen teken van vooruitgang, maar juist een verlies van identiteit. “Kerstmis mag eigenlijk ook niet meer vanwege andere geloven. Jammer,” verzucht hij. Hij herkent het Nederland waarin hij opgroeide steeds minder terug. Voor hem betekent deze ontwikkeling dat we afstand nemen van ons eigen erfgoed.
Televisie zonder ziel, behalve bij VI
Zijn kritiek reikt ook tot wat er op televisie te zien is. Jan uit zijn verbazing over het gebrek aan inhoud en het overdreven enthousiasme bij triviale zaken. Als voorbeeld noemt hij een aflevering van De Alleskunner VIPS, waarin kandidaten kaarsjes moesten uitblazen. “Ze gedroegen zich alsof ze wereldkampioen waren geworden met voetbal,” zegt hij hoofdschuddend. Dat soort televisie noemt hij ‘zo lullig allemaal’.
Hij heeft zijn kijkgedrag drastisch beperkt en richt zich op slechts een handvol programma’s. “Ik kijk alleen naar VI, Rondo, De Slimste Mens en 2 voor 12,” vertelt hij. Voor hem zijn dat programma’s die nog enige inhoud of échte meningen bieden, zonder de oppervlakkigheid die hij elders waarneemt. De rest laat hij liever links liggen, omdat het hem te ver verwijderd voelt van de werkelijkheid waarin hij leeft.