Oorzaak en overdracht van polio
Polio wordt veroorzaakt door het poliovirus. Dit virus verspreidt zich van mens op mens via speeksel, via voorwerpen besmet met ontlasting, of via besmet voedsel of water. Het virus reist via de mond naar de bloedbaan en vervolgens naar het centrale zenuwstelsel, inclusief het ruggenmerg en de hersenen, waar het permanente schade kan veroorzaken.
Symptomen van polio
Bij 90 tot 95% van de infecties zijn de symptomen mild of zelfs onopgemerkt, met hooguit griepachtige verschijnselen. Bij een ernstiger verloop kan het virus het ruggenmerg of de hersenen binnendringen, wat kan leiden tot verlamming. Dit gebeurt bij ongeveer 1 op de 100 tot 200 mensen. Soms kunnen ook ademhalings- of slikspieren worden aangetast, wat ernstige of zelfs dodelijke gevolgen kan hebben. Hersenvliesontsteking is ook een mogelijk gevolg van polio.
De volledige lijst van symptomen omvat:
– Griepachtige verschijnselen: vermoeidheid, hangerigheid, spierpijn, koorts, zere keel, verkoudheid.
– Diarree, overgeven, hoofdpijn, maag- en darmklachten.
– Verlammingen, vooral aan armen en benen.
– Hersenvliesontsteking.
Risico’s van polio
Ongeveer 1 op de 100 tot 200 mensen met polio ontwikkelt verlammingen, meestal in de armen en benen. Deze verlammingen kunnen tijdelijk of blijvend zijn en soms leiden tot misvormingen, vooral bij kinderen in de groei. Aantasting van de hersenstam kan leiden tot ernstige verlammingen, en in sommige gevallen kunnen ook de zenuwen die de slik- of ademhalingsspieren aansturen worden aangetast, wat fataal kan zijn. Van de patiënten met verlammingen sterft 2 tot 10 procent.
Mensen die herstellen van polio kunnen later het postpoliosyndroom ontwikkelen, gekenmerkt door spierpijn, spierzwakte en vermoeidheid. Dit treft ongeveer 20 tot 30 procent van de patiënten met verlamming.
Besmettelijkheid van polio
Het poliovirus is zeer besmettelijk. Het wordt overgedragen via de mond, door besmette speekseldruppels die vrijkomen bij spreken of hoesten. Ook kan het virus worden opgelopen via de ontlasting van een besmet persoon, bijvoorbeeld door het verschonen