Voel je je nerveus over de bevalling? Dat is heel normaal. Lees verder voor tips die je helpen om zelfverzekerd en kalm de bevalling in te gaan. Ben je een beetje nerveus over het ter wereld brengen van je kleine wondertje? Je bent niet de enige. Het is volkomen normaal om enige angst te hebben voor de bevalling, en de meeste aanstaande moeders ervaren af en toe zorgen. Hier lees je hoe je om kunt gaan met je bevallingsangsten en een positievere zwangerschap en bevalling kunt hebben. Vroeg of laat maken de meeste aanstaande moeders zich wel zorgen over ten minste een paar van deze scenario’s.
Angst om niet op tijd in het ziekenhuis te zijn
Hoewel je altijd virale video’s ziet van dramatische bevallingen in de auto of langs de kant van de weg, zijn dit uitzonderingen, niet de norm. De gemiddelde bevalling voor eerstgeborenen duurt ongeveer 20 uur – en ongeveer acht uur voor moeders die al eerder bevallen zijn.
Tenzij je ver van je ziekenhuis woont, is de kans dus groot dat je ruim op tijd aankomt. In plaats van je nagels op te eten over de aanstaande reis, onthoud dit: Bel je verloskundige of gynaecoloog zodra je tekenen van bevalling ervaart – meestal wanneer je weeën hebt die niet weggaan als je gaat liggen of van positie verandert (ze blijven regelmatig om de vijf minuten komen) gedurende twee uur, of als je vliezen breken. En als je twijfelt of je echt weeën hebt, bel dan gewoon om het te controleren. Je zorgverlener zal je vertellen of je al naar het ziekenhuis moet gaan. Als je deze regel volgt, is de kans groot dat je op tijd in het ziekenhuis aankomt.
Angst om te poepen tijdens het persen
Hier is het ding: Jij, lieve mama, bent de enige in de verloskamer die hierover zorgen maakt. De meeste ervaren verpleegkundigen en verloskundigen kunnen snel elk bewijs van poep-via-persen weghalen voordat je zelfs maar weet dat het is gebeurd. Het is hun werk. Ze zijn eraan gewend.
En eerlijk gezegd, het gebeurt vaak. De reden: wanneer het hoofd van de baby klaar is om eruit te komen, moet je vertrouwen op veel spieren om hem eruit te krijgen – inclusief de spieren in je endeldarm. Omdat er meestal ontlasting in de endeldarm zit op elk moment van de dag, zal er waarschijnlijk wat uitkomen tijdens het persen.
Angst voor de epidurale naald
Hoewel sommige vrouwen een korte pijn melden wanneer de epidurale wordt toegediend, voelen veel anderen helemaal niets. Het gebied wordt verdoofd met een plaatselijke verdoving, en eventueel ongemak dat je zou kunnen voelen van de naald is meestal vrij minimaal vergeleken met de pijn van de weeën. Je zult waarschijnlijk een beetje druk voelen, en binnen 10 tot 15 minuten begin je pijnverlichting te voelen.
Onthoud ook dat er een verscheidenheid aan andere pijnbestrijdingsopties tijdens de bevalling zijn die je kunt bespreken met je zorgverlener als de gedachte aan een epidurale je blijft angst aanjagen.
Angst voor een episiotomie
Een episiotomie is een procedure waarbij het weefsel tussen de vagina en de anus (het perineum genoemd) wordt ingeknipt om meer ruimte te maken voor de baby. Hoewel dit vroeger een gangbare praktijk was, laten de meeste verloskundigen tegenwoordig het vaginale weefsel vanzelf scheuren. Het American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) raadt nu routinematige episiotomieën af, en verloskundigen gebruiken de procedure zelden.
Als je je zorgen maakt, bespreek je gevoelens dan van tevoren met je zorgverlener en geef je wens om deze procedure indien mogelijk te vermijden aan in je geboorteplan.
Angst voor vaginale scheuren
Wacht. Heb je net “uit zichzelf scheuren” gelezen en nog een angst aan je lijstje toegevoegd? Probeer je geen zorgen te maken. Hoewel tot de helft van alle vrouwen na de bevalling minstens één kleine vaginale scheur zal hebben, is het meest voorkomende type een eerstegraads laceratie – die meestal alleen de bekleding van de vagina omvat en mogelijk niet eens hechtingen vereist.
Als je je nog steeds zorgen maakt, praat dan met je zorgverlener over perineale massage in de weken voorafgaand aan je uitgerekende datum om je perineum (het gebied tussen je vagina en anus) zachtjes op te rekken en je kansen op vaginale scheuren of een episiotomie tijdens de bevalling te minimaliseren.
Angst voor bevallingspijn
We gaan niet tegen je liegen: de bevalling is niet pijnvrij. De beste manier om je angst voor bevallingspijn de kop in te drukken, is door je zo goed mogelijk te informeren over het geboorteproces. Blijf erover lezen, ga naar een zwangerschapseducatieklas, bekijk een of twee video’s en vraag moeders die het hebben meegemaakt.
Het kan helpen om twee dingen in gedachten te houden. Ten eerste: dit is pijn met een positief doel – dat wil zeggen, om je baarmoederhals te verdunnen en te openen en je baby ter wereld te brengen. En deze pijn eindigt. Ten tweede: de pijn van de bevalling is een pijn die je niet hoeft te doorstaan als je ervoor kiest dat niet te doen. Je hebt verschillende opties voor pijnbestrijding tijdens de bevalling, waaronder medicijnen zoals een epidurale, evenals complementaire en alternatieve geneeskunde (CAM) therapieën om je erdoorheen te helpen.
Angst voor een noodzakelijke keizersnede
Elke operatie kan eng zijn, dus het is begrijpelijk om nerveus te zijn over de mogelijkheid. Het kan helpen om de mogelijkheid in perspectief te plaatsen: hoewel het lijkt alsof iedereen en haar zus een keizersnede krijgt, zijn de aantallen al enkele jaren aan het dalen – nu vinden keizersneden plaats in minder dan een derde van alle geboortes.
Er zijn natuurlijk enkele vrouwen – zoals die met pre-eclampsie – die een hoger risico lopen op een keizersnede. Praat met je arts over wanneer en waarom zij ze in het verleden heeft uitgevoerd en spreek eventuele zorgen die je hebt uit. Bijvoorbeeld, hoe denkt je arts over het vaginaal bevallen van grote baby’s? Als je eerder een keizersnede hebt gehad, ondersteunt je arts dan een poging tot vaginale bevalling na een keizersnede, of VBAC, deze keer?
Tot slot heeft onderzoek aangetoond dat vrouwen die continue ondersteuning tijdens de bevalling hebben van iemand als een doula, 26 procent minder kans hebben op een keizersnede. En wat voor soort bevalling je ook krijgt, je zult je veel comfortabeler voelen met gezelschap – of dat nu een doula, je partner, je moeder of een vriendin is. Een beetje steun kan een lange weg gaan om je angsten te verlichten.
Hoe kun je angst voor de bevalling verminderen en je beter voorbereiden op de bevalling?
Geen zorg of angst gerelateerd aan je zwangerschap of bevalling is te klein. Wat er ook in je opkomt, deze strategieën kunnen je helpen je meer ondersteund en voorbereid te voelen.
Praat over je zorgen. Deel ze met je partner of een vertrouwd familielid of vriend, en bespreek ze ook met je dokter of verloskundige. Heb je dit artikel interessant gevonden en denk je dat het anderen kan helpen met hun angsten deel dit artikel dan met al je vrienden op Facebook!