Rachel Hazes heeft onverwacht haar eerder aangekondigde mediastilte verbroken. In een uitgebreid artikel in weekblad Story richt ze zich op haar voormalige vriendin Marieke van Beek, met wie ze al jaren verwikkeld is in een juridisch conflict. De uitlatingen die Rachel doet zijn ongekend fel. Het is duidelijk dat de situatie haar diep raakt, en ze laat dat zonder enige terughoudendheid merken.
De ooit hechte vriendschap tussen Rachel en Marieke is inmiddels volledig ontspoord. Wat begon als een vertrouwensband, is uitgegroeid tot een langslepend conflict dat zich nu ook voor de rechtbank afspeelt. De strijd draait om meerdere kwesties, waaronder het gebruik van volmachten in een periode waarin Rachel naar eigen zeggen psychisch instabiel was.
Daarnaast probeert Rachel haar voormalige vriendin uit een huurwoning te laten zetten. De juridische spanningen tussen de twee vrouwen lopen al jaren op en worden steeds vaker in de openbaarheid uitgevochten.
Openhartige beschuldigingen in Story
In het artikel dat deze week verscheen, uit Rachel haar frustraties over uitspraken die Marieke onder ede heeft gedaan. “Er worden allemaal dingen in de rechtbank gezegd en zo geprobeerd om af te leiden waar het echt over gaat,” zegt ze daarover. Rachel beticht Marieke van het verdraaien van de waarheid, en dat lijkt haar vooral zwaar te vallen omdat het draait om een kwetsbaar moment in haar leven: haar zelfmoordpoging in februari 2017.
Volgens Marieke vond zij Rachel destijds thuis met een diepe snee in haar arm, en redde zij haar leven door direct hulp in te schakelen. Marieke stelde eerder dat het slechts een kwestie van minuten was geweest, anders hadden Roxeanne en André zonder moeder verder moeten leven. Die verklaring werd breed gedeeld in de media en vond ook weerklank in eerdere rechtbankverslagen.
Rachel spreekt eerdere verklaringen nu tegen
Wat de zaak extra wrang maakt, is dat Rachel in het interview deze lezing nu fel weerspreekt. Ze stelt dat Marieke die bewuste avond helemaal niet aanwezig was. “Marieke deed in de rechtbank net alsof zij mijn leven heeft gered en me destijds van de grond heeft opgeraapt en naar het ziekenhuis heeft vervoerd,” zegt Rachel. Vervolgens benadrukt ze dat ze zichzelf heeft verbonden met handdoeken en gastendoekjes, en pas dagen later, op 13 februari, medische hulp heeft gezocht.
Deze uitspraak staat haaks op wat eerder is verklaard. In oude rechtbankstukken staat immers dat Rachel destijds juist bevestigde dat Marieke haar gevonden had. Showbizzjournalist Bart Ettekoven wijst daar in Shownieuws op en benadrukt: “Rachel liegt ook aantoonbaar in dat artikel en dat vindt Marieke natuurlijk heel vervelend.” Zijn collega Sandra Schuurhof sluit zich daarbij aan en benadrukt dat het gaat om verklaringen die onder ede zijn gedaan. De geloofwaardigheid van beide vrouwen lijkt daardoor verder onder druk te staan.
Geld als verborgen kern van het conflict
Rachel laat het niet bij het weerleggen van Marieke’s verhaal. Ze haalt een nieuw element aan dat volgens haar steeds onderbelicht blijft: geld. “Iedereen denkt nu: hoe kan Rachel zo tegen Marieke doen, als zij haar heeft geholpen na een zelfmoordpoging en haar leven heeft gered? Maar zo is het dus niet gegaan,” stelt ze. Ze beweert dat Marieke het drama gebruikt om aandacht af te leiden van het werkelijke probleem: “die envelop met geld.”
Rachel benadrukt dat ze er vrede mee zal hebben als de rechter erkent dat Marieke volgens haar stelselmatig heeft gelogen. Ze zegt vastberaden: “Ik wil dat geld terug.” Het litteken op haar arm, in 2021 vastgelegd door het blad Privé, blijft volgens haar een tastbare herinnering aan die donkere periode. Maar het werkelijke gevecht, zo lijkt het, draait inmiddels niet meer alleen om emoties, maar ook om juridische en financiële geschillen.
Toenemende complexiteit en publieke verwarring
De zaak tussen Rachel en Marieke wordt steeds complexer. Met nieuwe uitspraken die oude verklaringen tegenspreken, raken ook buitenstaanders de draad kwijt. Zelfs journalisten die het conflict op de voet volgen, noemen het “ingewikkeld.” De emoties lopen hoog op, terwijl het juridisch steekspel voortduurt. De vraag wat nu waarheid is en wat niet, blijft vooralsnog onbeantwoord.
Mocht je zelf worstelen met gedachten aan zelfdoding, weet dan dat je er niet alleen voor staat. Je kunt 24 uur per dag gratis en anoniem terecht bij 0800-0113 of via de chat op 113.nl.